Ove predmete nikad nemojte držati u automobilu

Auto 24. feb. 202014:44 > 14:50
Podijeli:
Izvor: Pixabay ilustracija

Većinu ovih predmeta sigurno povremeno ostavite u automobilu, a to ne biste smjeli raditi.

Brojne su stvari koje ostavljene u automobilu mogu posredno izazvati štetu. Neke od njih reagiraju na hladnoću ili na toplinu, a u vrućim danima temperatura u vašem automobilu može skočiti i za šest stupnjeva u roku od 10 minuta. To može biti jako opasno osobito ako unutra ostavite nešto zapaljivo, piše Geico, a prenosi Index.hr.

Neke stvari mogu biti štetne za osobe koje se voze u automobilu, dok druge mogu dovesti do stvaranja neugodnog mirisa u vozilu. Evo što nikako ne biste smjeli ostavljati u njemu.

Hrana i piće

Boce vina s plutenim čepom mogu napraviti problem u toplom automobilu, dok limenke gaziranih sokova mogu napraviti kaos i u toplim i u hladnim interijerima. Da čokoladu ni sladoled ne trebate ostavljati u automobilu, ne trebamo ni spominjati. Ovdje nije u pitanju samo dobrobit vašeg automobila, nego i vaša – broj bakterija koje mogu izazvati trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi. Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stupnjeva, onda se potrudite da ne stoje u automobilima duže od sat vremena.

Boce pod pritiskom

Obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu, boji u spreju i sličnim stvarima i vidjet ćete koja je preporučena temperatura za njihovo čuvanje. Ove su boce pod pritiskom posebno osjetljive, pa ako su izložene temperaturi višoj od preporučene, njihov se sadržaj može proširiti zbog čega boca može eksplodirati.

Krema za sunčanje

Izlaganje pakiranja kreme za sunčanje visokim temperaturama može skratiti njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu ona se može otvoriti i zaprljati cijeli automobil.

Upaljači

Upaljači djeluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin se u njima može raširiti i izaći, pa dovesti i do požara. Važno je da ne držite nikakve zapaljive tekućine u svojim automobilima, osobito ne ljeti.

Plastične boce

Osim što može poput povećala koncentrirati sunčeve zrake i zapaliti sjedalo, problem je što se njenim zagrijavanjem oslobađa i bisfenol A, mogući štetni spoj koji se nalazi u većini plastičnih predmeta. On se nalazi u plastici u koju se pakira hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može biti štetan kad se u zrak oslobode veće količine.

Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može dogoditi i da njihov sadržaj iscuri. To može biti loše za unutrašnjost vašeg automobila, jer je kiselina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahnu njenje pare, a i izaziva koroziju.

Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mjesto u vašem automobilu, posebno ne telefonu. Mobilni telefon nemojte ostavljati u automobilu, na što mnogi proizvođači upozoravaju. On se može ugasiti zbog topline u njemu ili pretrpjeti oštećenje čije će se posljedice očitovati u funkcioniranju uređaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad