Vodeći europski proizvođači automobila odgovorni za deforestaciju u Paragvaju

Auto 30. sep 202015:59 > 16:00
Izvor: Unsplash

Udruga za zaštitu okoliša Earthsight u srijedu je priopćila da neke od najvećih europskih proizvođača automobila, među kojima je BMW, smatra odgovornim za deforestaciju Chacoa, suhog šumskog područja u Paragvaju koje je stanište jaguara i dom jedne od posljednjih izoliranih urođeničkih skupina.

U svom izvješću ta udruga navodi da su kompanije za uzgoj stoke posjekle šumu urođeničke etničke skupine Ayoreo Totobiegosode te da neki od njezinih članova žive u dobrovoljnoj izolaciji.

Koža domaće stoke se koristi za presvlake sjedišta luksuznih automobila europskih proizvođača poput BMW-a, Jaguara i Land Rovera.

Earthsight, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, tajno je posjetio pogone za štavljenje koji se hvale da luksuzne automobilske marke opskrbljuju sirovim materijalom.

“BMW koristi kožu iz dviju klaonica za krave sa rančeva koji su odgovorni za ilegalnu sječu šuma koje pripadaju narodu Ayoreo Totobiegosode”, priopćila je udruga.

Jaguar i Land Rover, dodaje se u izvješću, nisu osporile da kožu nabavljaju iz paragvajske štavionice koja prerađuje kožu dobivenu iz jedne druge klaonice koja radi isto kao druge dvije.

No, te dvije kompanije su za Reuters priopćile da nema dokaza za tvrdnje udruge Earthsight i ističu da europski dobavljači jamče održivu opskrbu, odnosno da uvoznici kože u Europi provjeravaju da niti jedan dobavljač sirovih materijala nije uključen u ilegalnu deforestaciju.

BMW se oglušio na zahtjev da komentira optužbe Earthsighta.

Paragvaj godišnje izveze oko 50.000 tona kože štavljene kromovim solima, a gotovo dvije trećine izvoza namijenjeno je Europi.

Proizvođači automobila tvrde da je koža tek nusproizvod puno veće industrije za preradu mesa, no urođeničke skupine ukazuju da je sve pogubnija deforestacija u posljednje vrijeme rezultat sve veće potražnje za goveđom kožom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad