Kako da vam motor automobila duže traje

Auto 22. dec. 201511:53 > 23. dec. 2015 14:14
Podijeli:
Izvor: Aleksandar Todorović/najboljiauto.com

Kupce automobila najviše zanima kolika je pređena kilometraža, te na osnovu nje sude o stanju motora, što je u uglavnom pogrešno. Želja svakog novopečenog vlasnika automobila jeste da "srce", odnosno motor njegovog automobila, pređe što veću kilometražu prije generalnog remonta.

Kupci novih automobila ne znaju da već prvih mjesec dana pogrešne razrade motora može znatno smanjiti život agregatu, pa se navike većine vozača katastrofalno odražavaju po zdravlje motora.

Da li ste sigurni da znate sve o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem? Možda će vam ovaj tekst pomoći da provjerite i dopunite svoje znanje.

Kada je hladno, ipak pustite da motor radi nekoliko minuta u leru, iako neki tvrde da to nije potrebno. Nemojte mješati optimalnu radnu temperaturu rashladne tečnosti, i optimalnu temperaturu ulja.

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem rade na principu pretvaranja hemijske energije (goriva) u toplotnu. Najefikasniji motori pretvaraju tek oko 30 posto toplotne energije u mehanički rad, i to u idealnim uslovima i na potrebnoj radnoj temperaturi.

Dostizanje radne temperature ne traje dugo, pa ravnomjerno opterećivanje agregata u tom intervalu od nekoliko minuta predstavlja jednu od tajni dugovječnog života motora.

Ključ dobrog i dugog radnog vijeka agregata jeste u efikasnom podmazivanju, koje je najkritičnije u prvim minutima rada motora. Uloga i kvalitet ulja veoma su važni, jer se sa uljem smanjuju trenja i trošenja pokretnih dijelova motora.

Veoma je važno i da u kružni tok ulja pod pritiskom ne dospiju nečistoće, metalne čestice i produkti sagorijvanja, koji bi trebalo da ostanu na filteru ulja, a koji uvijek treba menjati sa zamenom ulja.

Neki naši vozači nepotrebno štede na ovim filterima, mjenjajući ih tek pri svakoj drugoj zamjeni ulja, što u mnogome skraćuje vijek motora, posebno ukoliko sagorijevate gorivo lošeg kvaliteta.

Zaprljani filter ulja smanjuje pritisak ulja i povećava opterećenje uljne pumpe. Zbog toga uvijek treba birati izuzetno kvalitetna motorna ulja, posebno ako imate motor sa turbo punjačem, koji traži izuzetno efikasno podmazivanje.

Motorna ulja su derivati baznih ulja i raznih dodataka – aditiva, koje nije potrebno sipati ukoliko ste odabrali polusintetičko ili sintetičko ulje, budući da su ova ulja visokorafinisana.

Sintetička ulja imaju bolja svojstva i zato pružaju mnogo bolje podmazivanje motora, jer predstavljaju kombinaciju laganih i otpornih ugljovodonika, dobijenih hemijskom sintezom.

Nov motor traži postepenu razradu

Nov agregat traži umjereno doziranje gasa u prvih 2.000 kilometara. U prvih mjesec dana vožnje ne smete previše opterećivati pokretne dijelove motora, jer je za njihovu razradu potrebno određeno vrijeme.

Dok novi motor radi, zbog trenja dolazi do brušenja kliznih površina i taloženja metalnih nečistoća u ulju. Zato većina proizvođača automobila u motor sipa takozvano “ulje za razrađivanje”, koje se poslije relativno kratkog intervala zamjenjuje standardnim uljem, svakako nakon ispiranja motora.

U toku razrade motora, obrtaji radilice ne smiju preći polovinu maksimalnih mogućih obrtaja. Ukoliko je crveno polje na obrtomeru na 6.500 o./min., u prvih 2.000 kilometara vožnje nemojte opterećivati motor sa više od 3.300 o./min., posebno ne na duži vremenski period.

Ako u periodu razrade agregata konstantno “terate” motor na visoke obrtaje, znatno ćete mu smanjiti životni vijek.

Naravno, bez obzira na to da li imate nov ili islužen motor, redovno provjeravajte nivo ulja u karteru, jer je to od presudne važnosti za dug život vašeg agregata.

Kvalitet motornog ulja i njegova redovna zamjena od primarnog su značaja za dugovečnost motora. Nov motor traži umjereno doziranje gasa u prvih 2.000 kilometara.

Turbo punjač se vrti i do 250.000 o./min., zbog čega je nakon parkiranja potrebno ostaviti motor da radi još pola minuta na praznom hodu kako ne bi došlo do “toplotnog šoka”, odnosno oštećenja ležajeva i vratila.

Agregati sa turbo punjačima su veoma osjetljivi na turiranje hladnog agregata, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se postigne optimalno podmazivanje. Motorno ulje je kod atmosferskih motora u kontaktu s temperaturama višim od 300°C, a kod agregata sa turbo punjačem – i preko 500°C.

Hladan start znatno skraćuje vijek agregata

Ukoliko često startujete motor zbog kratkih relacija u gradu, obavezno skratite interval zamjene ulja. Imajte na umu da samo jedan hladan start troši motor kao 15 sati rada na optimalnoj radnoj temperaturi.

Ulja niskog viskoziteta bolje podmazuju motor kod nižih temperatura i omogućuju brže postizanje radne temperature. Sa uljem gradacije 15W – 40 motor se zagrijava nakon 25 km, a sa 10W – 40 upola kraće.

Izbjegavajte vožnju u zimskim uslovima, jer tada motoru treba mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu. Takođe zaobiđite vožnje na kratkim relacijama, jer one najviše skraćuju životni vijek agregata.

Ukoliko ste primorani da svakodnevno vozite automobil u gradu, gdje dominira režim “stani-kreni” vožnje, slobodno skratite interval zamjene ulja.

Druga krajnost su vlasnici automobila koji rijetko voze i godišnje prelaze samo koju hiljadu kilometara. Oni zbog toga često smatraju da nije nužno da mijenjaju ulje svake godine, u čemu veoma greše: sve i da je automobil stajao godinu dana bez ijednog pređenog kilometra, ulje je izgubilo potreban viskozitet i treba ga promijeniti.

Filter za vazduh je takođe veoma bitan i treba ga mijenjati čim se zaprlja. Naši vozači mnogo greše jer ga čiste, na primjer, komprimovanim vazduhom, čime se nečistoće utiskuju dublje u filter. Zbog toga motor ne može pravilo da “diše”, što se negativno odražava na potrošnju, a još više na vijek motora.

Visoki obrtaji skraćuju život motoru

Životni vijek motora u velikoj mjeri zavisi od težine vaše noge na gasu. Tečna vožnja produžava vijek motoru, a pored toga trošite i manje goriva.

Najvažnije od svega jeste da pratite tok vožnje i vozite prosječnom brzinom, odnosno – da pratite ritam koji nameću drugi vozači.

Uvijek koristite zalet: mnogo je bolje, odnosno štedljivije, da ubrzate automobil na ravnoj deonici puta prije početka uspona, kako bi vas “pogurala” inercija i da biste izbjegli da poterate motor u visoke obrtaje.

Veoma je važno da vrijedno mjenjate stepene prenosa naviše, najkasnije na “završetku obrtnog momenta”. Kod benzinskih agregata je to oko 4.000 o./min. radilice, a kod dizelaša se maksimalna sila isporučuje na oko 2.000 o./min. Zato već preko 2.500 o./min. odaberite viši stepen prenosa.

Imajte na umu da visoki obrtaji naprežu motor i da su nagla ubrzavanja štetna, kao i tjeranje obrtaja radilice u crveno polje na obrtomeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.