Testirali smo: Toyota Avensis 2.0 D4-D Luna

Auto 15. jan 201612:52 > 13:03
Podijeli:
Izvor: Alden Hadžagić

Nova generacija Toyote Avensis donosi privlačan dizajn i trenutno najmoderniju tehnologiju zaduženu za svekolike asistencije vozaču čime je postignuta maksimalna sigurnost svih putnika.

Uz atraktivan dizajn karoserije, koja je u odnosu na prošlu narasla u svim smjerovima, dolazi niz novih pogonskih jedinica. Sve, a pogotovo dizelske razvijene u saradnji sa BMW-om, energetski su vrlo efikasne. Naš testni automobil snažan 143 KS na regionalnim cestma prosječno je trošio 5 litara. Uz trenutno važeći popust novi se Avensis može dobiti u rasponu cijena od 36,770 do 57,500 KM…

Tekst i foto: Alden Hadžagić, urednik Autoveb.com i stručni suradnik Najboljiauto.com.

Baš kao i svi proizvođaći automobila tako i Toyota nastoji udovoljiti potrebama europskih kupaca. Po manje-više ustaljenom receptu proizvođača automobila, čije su centrale ne drugim kontinetima, potpuni razvoj novih modela odvija se na Starom kontinentu. Pod tim se misli na dizajn, tehnologiju i proizvodnju. Temeljito osvježeni Avensis nije izuzetak pa bi se kao takav trebao svidjeti ovdašnjim kupcima.

Zahvaljujući novim, znatno dinamičnijim, odbojnicima nova je karoserije od stare duža sa 4 cm. Blagi porast dimenzija primijetan je u svim smjerovima. Da je nova karoserija iznikla na već poznatoj platformi otkriva međuosovnski razmak od 2,700 mm- u dlaku isti kao na sada već staroj verziji japanske limuzine. Logično, prednji je dio dizajnerski prilagođen ostalim Toyotinim modelima novijeg datuma. Dakako najviše se istiću nove svjetslodne grupe sa LED tehnologijom (skuplji paketi opreme sa Bi-LED svjetlima) te prilično zatvorena maska motora. Sve skupa pogoduje nižem otporu probijanja zraka.

Veliki gepek – Mala potrošnja

To se pak pozitivno odražava na prosječnu potrošnju goriva i nižu buku, pogotovo na brzim dionicama autoputa. Zadnji dio sa zanimljivim svjetlosnim grupama prilično je originalan pa se kao takav jednima dopada a drugima ne. Ispod klasičnog limuzinskog poklopca motora krije se prtljažnik zapremine 509 litara. Pogled s boka otkriva raskošnu dužinu od 4,750 mm. Ne nedostaje ni elegancije, pogotovo ako se ispod blatobrana nalaze lijepi aluminijski točkovi… Mora se priznati da su dizajneri obavili dobar posao jer se novi Avensis pozitivno istiće iz mase dosadnih limuzina. Kao takav trebao bi privući mlađe kupce, koji automobil koriste za privatne potrebe, a ne samo one iz poslovnih redova kojih ni do sada nije nedostajalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Izvor : Alden Hadžagić

Očekivano, i unutrašnjost je pretrpjela upećatljivo poboljšanje. U skladu sa japanskom filozofijom sve je na svom mjestu čime je opsluživanje svim komandama krajnje logićno i jednostavno. Za razliku od mnogih proizvođača automobila koji nisu odoljeli trendu minimiziranja svih prekidača Toyota se odlućila za ugradnju onih čije dimenzije dopuštaju precizno rukovanje čak i zavezanih očiju. U duhu modernih vremena ispred vozača se nalaze pregledni instrumenti jasne grafike između kojih je smješten 4,2 inča velik TFT info displej. Veliki broj informacija lako je dostupan preko daljinskih komandi instaliranih na mesnatom, kožom obloženom, volanu. Logika pozivanja bilo koje informacije je za svaku pohvalu- čak će se i stariji vozači koji se groze svega što je moderno lako snaći bez čitanja uputstva. Elegantnom centralnom konzolom dominira displej dijagonale 8 inča. Mislimo da ne trebamo posebno naglašavati da je u boji i pri tom osjetljiv na dodir. Ovisno o paketu, opreme ili spremnošću vlasnika za nadopltom, na njemu se mogu projecirati savšeno precizne mape najmodernijeg sistema za navigaciju. Obzirom da u našem regionu sadrži čak i malo kome bitne makadamske puteve možete samo zamisliti kako su ”pokrivene” ceste razvijenijih zemalja.

Zvučna izolacija je jedna od boljih u klasi

Fluidne linije kokpita, po želji kupca, mogu biti oplemenjene aplikacijama u boji karoserije. Tada se može osjetiti dašak premium ugođaja. Nova sjedišta pružaju još više udobnosti pa se dugotrajna putovnja mogu savladati bez ikakvog napora. Iako međuosovinski razmak ne spada među rekordne u klasi mjesta na svim pozicijama ima napretek. Također moramo pohvaliti i ponudu prostora po širini i visini. Zvučna izolacija je jedna od boljih u klasi- bez obzira na režim vožnje do ušiju putnika ne dopire buka koja bi narušila visoki komfor. Isto vrijedi za vibracije…

Solidan broj strateški raspoređenih pretinaca olakšat će smješataj kako boca s pićem tako i predmeta koji po dimenzijama ne moraju biti mali. Posebno hvalimo centralni pretinac čiji poklopac služi kao ugodno uporište za lakata. U modularnom pretincu smješeteni su konektori za eksterne nosaće zvuka. Ubacivanje USB-a nije baš praktično. Sreća da noviji USB-ovi imaju veliku memoriju…

Sve u svemu unutrašnjost je zamišljena kao ugodno okruženje svim putnicima a ne samo vozaču. U odnosu na etabliranu evropsku konkurenciju moglo bi se reći da nedostaju neki ekstravagantni detalji koji, istina, ne služe ničenu ali direktorima daju neophodnu dozu luksuza. Takav nas pristup ne čudi jer su Japanci racionali a ne bahati ljudi- jedino je bitno da je sve inženjerski savršeno napravljeno…

Izvor : Alden Hadžagić

U posljednje vrijeme svi kao papagaji ističemo saradnju Toyote i BMW-a. Japanci Nijemcima ustupaju bogata saznanja vezana za hibridnu tehnologiju dok ovi japansko znanje plaćaju odličnim dizel motorima. Na našem se tržištu Avensis nudi sa dava dizel motora: 1,6 D-4D i 2,0 iste oznake.

Iako se prvi potura kao BMW-ov zapravo se radi o naslijeđu koje je ostalo iz doba ljubavi između BMW-a i grupacije PSA. Osnova motora je potpuno ista kao ona koju nalazimo u Peugeotima i Citroenima. Uostalom, pogledajte katalog pa ćete sami vidjeti da su vrijednosti najveće snage i obrtnog momenta iste.

Odličan 2.0 D-4D motor

Ne mislim ništa loše. Naprotiv, za motor koji je do danas ugrađen u, približno, sedam miliona vozila imam samo rijeći hvale. No, ovom ću se prilikom fokusirati na novi 2,0 D-4D koji dolazi kao zamjena za 2,2 litreni dizelaš. Zahvaljujući trenutno najnovijim dostignućima postignuta je Euro6 norma o izduvnim gasovima a s njom i vrlo uglađen rad. Linearno razvijanje snage godi svima a ne samo manje iskusnim vozačima. Preko odličnog ručnog mjenjača sa šest stepeni prenosa snaga dolazi na prednju osovinu. ”Brzine” su međusobno dobro postavljene što se pozitivno odražava na prosječnu potrošnju goriva. Onaj ko kazaljku obrtomjera drži u rasponu 1.700-2.300 obr/min na regionalnim će cestama iz rezervoara isprazniti tek 5 litara goriva, pa čak i manje. Prilikom brzog tempa na autoputu potrošnja se kreće u rasponu 6.5-8 litara dok se u zagušenim gradskim sredinama, uz pomoć serijskog start-stop sistema, za 100 kilometara u ekološki dim pretvori do 8,5 litara dizel goriva. Moram priznati da je potrošnja bolja od očekivane, pogotovo u odnosu na performanse i masu od 1,5 tona. Novi motor prava je mjera za limuzinu ovog kalibra. Sve više bilo bi previše, barem na našem tržištu. Obzirom da se radi o dizelašu pozitivno sam se iznenadio uglađenim radom, odnosno odsustvom naporne buke i još dosadnijih vibracija. Ne treba biti genij pa zaključiti da su Japanci u sradnji sa Nijemcima napravili odličan posao. Nadam se da će se ponuda agregata u godinama koje slijede proširiti.

Sve je dobro kalibrirano: Elekronika odlična podešena

Odmah moram reći da je osjećaj za volanom vrlo dobar. Ako sve promatram iz ugla vozača limuzina a ne sportskog automobila zaključit ću da je upravljanje prilično precizno te da je ogibljenje podešeno za udobnu a ne agresivnu vožnju. U slučaju pretjerivanja prednji će dio zbog težine motora težiti zadržati pravac ka vanjskom dijelu krivine. Ako se tada naglo oduzme gas, odnosno rastereti zadnje osovina, neće doći do nekontrolisanog ”plesa” zadnje osovine- uz nježno kontriranje volanom Avensis će se elegantno vratiti na zadanu putanju. Tokom testa analizirao sam rad ESP sistema pa moram priznati da se elektronika neprimjetno ”upetlja” u rad vozača. Sigurnost je u prvom planu pa tako i treba da bude. Ako neko iskljući ESP sistem treba da zna da će se u zaista opasnim situacijam sam aktivirati. Rad varijabilnog servo uređaja i kočnica treba pohvaliti. Sve je dobro kalibrirano pa vozač nema osjećaj da je pod stalnom kontrolom elektronike.

Na osnovu mojih dosadašnjih iskustava sa svim generacijama Avensisa moram reći da se nisam pretjerano iznenadio generalno opuštajućim ugođajem koji vlada u svim uslovima vožnje. U limuzinama sa velikim tržišnim ambicijama tako valjda i treba biti.

Polako ali sigurno Avensis se nameće kupcima koji su tradicionalno skloni njemačkim limuzinama. Zahvaljujući dobroj politici cijena broj zainteresovanih se povečva iz dana u dan. Na našem tržišti japanska se limuzin može nabaviti u rasponu cijena od 36,770-57,500 KM. Koliko para toliko muzike…

Izvor : Alden Hadžagić

Šta kaže ona?

Sviđaja joj se opsluživanje komandi, zadnja kamera za vožnju unazad i dobar audio uređaj. Zbog velikih dimenzija izbjegavala bi vožnje uskim grdskim cestama a još više traženje parking mjesta jer često nedostaje barem 30-40 cm. Izabrala bi manji dizel motor jer za svakodnevne potrebe ne treba baš 143 KS.

Sve skupa Avensis je daleko primjereniji mužu koji ćesto ide na dalja putovanja. Nema sumnje da se ona s većom pažnjom okreće prema za nju znatno pogodnijem Aurisu.

Kome je namjenjen ovaj auto?

Polako ali sigurno Avensis se nameće kupcima koji su tradicionalno skloni njemačkim limuzinama. Zahvaljujući dobroj politici cijena broj zainteresovanih se povećava iz dana u dan. Na našem tržištu japanska se limuzina može nabaviti u rasponu cijena od 36,770-57,500 KM. Koliko para toliko muzike. Zapravo kod Toyote dobijete više muzike, nego što ste platili.

Vrline:

Dizajn, ugođaj u vožnji, elastičan motor, skromna potrošnja goriva. Odlična ponuda prostora, veliki prtljažnik, vrlo dobra ergonomija. Odlična pasivan i aktivna bezbednost, sigurnosni sistemi. Povoljna cijena, kvaliteta izrade. Garancija 5 godina bez ograničenja pređenih kilometara. Jeftino održavanje u odnosu na konkurenciju.

Mane:

Relativno skromna ponuda pogonskih jedinica. Nedostatak imidža kakvog ima evropska konkurencija, pre svega ona iz Njemačke. Konzervativna unutrašnjost, utičnice za eksterne nosače zvuka nisu za pohvalu, šarke na poklopcu prtljažnika duboko zadiru u slobodan prostor. Toyota to može i mora bolje.

Drugo Mišljenje:

Aleksandar Todorović, urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.net .

Izvor : Aleksandar Todorović

Ova Toyota ne izgleda samo kao prava limuzina, ona to i jeste, u svakom pogledu. Ovaj automobil je kao stvoren za putovanja od 1,000 i više kilometara. Kilometre guta s lakoćom, pa stignete na odredište mnogo brže nego što ste to planirali. Servo asistencija je s redizajnom bolje podešena, pa je i bolji filing na brzinama preko 180 km / h, japanski inženjeri su shvatili da vozači u Europi vole jure, pa sada na volanu osjećate što se događa pod kotačima. Šum vjetra je prisutan, ali nije zamoran, i sličnog je intenziteta na 150 i 180 km / h, pa se lako zavarati, a ograničenje brzine mora poštivati. Zbog toga povedite računa, motor maksimalnu brzinu od 202 km / h (tvornica obećava 200 km / h) postiže s lakoćom, a dobro podešeno ogibljenje ne čini vozača nervoznim čak i kada vozite po autocestama koji nisu najbolje kvalitete. Ako ste od onih koji voze 120 km / h, kupite Yaris 1.0 VVT-i, sve preko toga je ozbiljno bacanje novca. Šalu na stranu, Avensis nije sportski automobil, niti ima i jedan jediniti atribut modela koji se mogu svrstati u tu kategoriju, ali ima jako dobar, štedljiv motor koji ovu aerodinamičnu karoseriju začas zaleti na “nepristojno” velike brzine. Razumljivo je da ne možete shvatiti da je vožnja Avensisa brzinama od 180-200 km / h sasvim mirna, sigurna i spokojna, jer niste imali prilike testirati ovaj automobil. Ako vam je posao takav da morate mnogo putovati ovaj auto jeste za vas.

Izvor : Alden Hadžagić

Vrlo pouzdan, štedljiv i dovoljno snažan 2.0 D-4D agregat

Agregat ispod haube od 2,0 litra je glasan kada je hladan, ali ga dobra zvučna izolacija uvjerljivo stišava. Vlasnici Toyota diljem svijeta i ostaju vjerni ovom brendu. Pogađate već zašto je to tako.
Motor je i jako tih uglađen, cijena servisa je niža od konkurencije, a pouzdanost elektronike i mehanike je najbolja na svijetu. Dakle, ako puno vozite i racionalno birate automobil, budite sigurni da nema bolje limuzine za vas od Avensisa. Škoda Octavia ima jako povoljnu cijenu, ali ova Škoda unatoč svojim brojnim vrlinama, nikako po kvaliteti i komforu ne može parirati ovoj Toyoti, ali ta Škoda nudi bolju ergonomiju vozačima koji su viši od 190 cm, i teži od 120 kg.
Avensis nije idealan automobil, ali nudi više nego što košta.

Kada pomislite da Avensis može uvjerljivo pobijediti Mazdu 6, jer u mnogo čemu nudi više (spomenimo samo kvalitetu motora, udobnost, prostranost i pouzdanost), shvatite da on ima za metar duži zaustavni put pri kočenju na brzini od 100 km / h od Mazde 6. Preglednost Avensisa nije impresivna, i to ne samo pri vožnji unatrag, već i pri vožnji naprijed, zbog krova koji se odveć strmo spušta. Iako mjenjač zaslužuje vrlo dobru ocjenu, nije mi jasno zašto je drugi stupanj prijenosa pomalo “pogrešno” proračunat, jer je predugačak, pa uvijek trebate vraćati ručicu mjenjača u prvi stupanj prijenosa iako se već krećete, jer u drugom stupnju prijenosa motor ne reagira dok okretaji radilice ne dođu na 2.000 o. / min. U trećoj i četvrtoj brzini motor ravnomjerno vuče već od 1.700 o. /Min. Kada imate u vidu vrhunsku kvalitetu i činjenicu da Avensis dobro drži cijenu, onda ovaj automobil i nije skup. Možda ova Toyota nije savršena, ali se u njoj osjećate udobno, ugodno i otmjeno, a to ne može koštati malo.

Tehnički podaci: Toyota Avensis 2.0 D4-D Luna

Dužina: 4.750mm,

Širina: 1.810mm

Visina: 1.480mm,

međuosovinski rzmak: 2.700mm

prtljažnik: 509 l

EuroNCAP kreš test: 5 zvjezdica

Motor: 4 cilindra, 1995 ccm

maksimalna snaga 143 KS pri 4.000 obr/min,

maksimalni obrtni moment 320 Nm u rasponu 1.750-2.250 obr/min,

mjenjač: manuelni sa 6 stepeni prenosa*

prosječna potrošnja na testu 5,8 l*

ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,5 s*

maksimalna brzina: 200 km/h*

cijene testnog modela sa aktuelnim popustom i dodatnom opremom: 49,290 KM * cijena osnovnog modela 36,770 KM.

Izvor : Alden Hadžagić

OCJENE (od 1 do 5)

Prosječna ocjena 4,55

Dizajn 4,0

Bezbjednost 4,0

Motor i mjenjač 4,0

Performanse 4,0

Potrošnja 5,0

Cena i garancija 5,0

Udobnost 5,0

Ponašanje na putu 4,5

Kvalitet i pouzdanost 5,0

Ponuda prostora 5,0

– – – – – – –

Opšti utisak 5,0

Paleta motora 3,0

Mogućnost dalje prodaje 5,0