Savjeti uz koje će vam rezervoar goriva duže trajati

Auto 20. jun 202209:52 > 10:321 komentar
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Cijene goriva u porastu su već mjesecima, a stručnjaci nažalost ne vide da bi se poskupljenja mogla zaustaviti. "S obzirom na to da cijene goriva rastu brzim tempom, važno je ne samo kupovati po najnižim cijenama već i obratiti pažnju na to kako vozite kako bi bili što efikasniji", navodi stručnjakinja za budžet Andrea Woroch.

Woroch i drugi stručnjaci naveli su nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate ekonomičnost automobila i koji će vam pomoći da rezervoar goriva duže trajati.

Pripazite na brzinu

“Slijedite ograničenje brzine i uštedjet ćete puno na gorivu”, savjetuje Wayne Gerdes, osnivač CleanMPG.com. Ako vozite prebrzo, prije ćete mora ići do benzinske stanice i sipati gorivo.

“Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 kmh na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava”, kazala je Ellen Edmonds, menadžerica za odnose s javnošću u AAA. Ona dodaje da smanjenje brzine za 10-15 kmh može povećati uštedu goriva za čak 14%.

Nemojte voziti kada ne trebate

Wayne Gerdes, osnivač CleanMPG.com, kaže da je moto po kojem treba živjeti da ne vozite kada to nije potrebno. On također predlaže i češće šetanje i vožnju javnim prijevozom ako živite u gradu koji ima tu opciju.

“Najbolji način da smanjite potrošnju goriva jeste da vozite manje”, kaže Woroch i dodaje da možete pokušati pronaći nekoga s kim možete dijeliti vožnju.

Planirajte unaprijed

Malo unaprijed planiranje može puno pomoći kada je u pitanju ušteda goriva. To podrazumijeva da unaprijed pogledate rutu kojom ćete se voziti.

“Izbjegavajte vrijeme najveće gužve. Kombinujte zadatke – obavite više zadataka tokom jedne vožnje, uključujući bankarstvo, trgovinu itd.”, navodi Edmonds.

Prazan hod

Primamljivo je držati automobil uključen kada se ne krećete, posebno zimi, ali Edmonds savjetuje da to ne radite.

“Automobilski motor troši jednu četvrtinu do pola galona goriva na sat u praznom hodu, ali toplom motoru treba samo oko 10 sekundi goriva da se ponovo pokrene”, rekla je Edmonds navodeći da isključite motor ako ćete biti zaustavljeni na duže od minute.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje

Woroch navodi da prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo. Gerdes je primijetio da je uglađena vožnja i lagano ubrzavanje i usporavanje bolje i za vaše gume, piše Huff post.

“Kad naglo ubrzavate i kočite, to djeluje i na gume, ali ako ste nježni, gume će trajati mnogo duže”, navodi on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar