Sol je prošlost? Ceste odleđuju repom, cveklom, vodom kiselih krastavaca…

Auto 18. dec 202120:25
Izvor: Anadolija/ Ilustracija

Previše soli na cestama može zagaditi gradske vodene putove i oštetiti vozila.

Kad je Washington D.C. prošlog tjedna objavio da priprema zimsku mješavinu za posipanje ceste korištenjem ekstrakta repe, mnogi su bili zbunjeni. Ipak, čini se da funkcionira.

Ekstrakt šećerne repe biorazgradiv i manje korozivan

Naime, ekstrakt šećerne repe u kombinaciji s tradicionalnim kloridima za otapanje leda može biti učinkovitiji u snižavanju točke smrzavanja vode nego sama sol, piše Bloomberg. Također je biorazgradiviji i manje korozivan za vozila.

Ovu metodu otkrio je mađarski znanstvenik 1990-ih, a proširila se Sjevernom Amerikom, zajedno s drugim nusproizvodima prehrambene industrije – soku od kiselih krastavaca, salamuri od sira i ostatatcima piva, koji su poslužili u smanjenju uporabe soli, prenosi HAK Revija.

Svake zime na ceste u SAD-u baci se oko 15 do 17 milijuna tona soli za ceste – sol koja kontaminira vodene putove, zagađuje ekosustave i prodire u čelik na snježnim strojevima i zgradama. Zabrinutost za okoliš oko prekomjerne upotrebe soli na cestama i kemijskih sredstava za odleđivanje potaknula je neke nedavne promjene politike.

U Michiganu, snježnoj državi koja uzgaja tisuće hektara šećerne repe, zakonodavno tijelo je 2020. izglasalo pokretanje pilot programa za uvođenje poljoprivrednih aditiva u zimske tretmane cesta kako bi se proučio njihov utjecaj. Još ranije je grad Winnipeg, glavni i najveći grad u pokrajini Manitobi, Kanada, pokrenuo sličan projekt.

Odleđivanje na bazi cvekle

Pojavili su se i prvi proizvodi za odleđivanje cesta na bazi cvekle. U kombinaciji s raznim kloridima, mješavina za otapanje leda također djeluje mnogo bolje od kamene soli, što omogućuje ekipama na autocestama da je koriste manje.

Za svaki dolar uložen u ekstrakt cikle uštede se četiri dolara za sol. Navodno, sol s ciklom ima mnogo ugodniji miris od soli s repom. Djeluje kao recept iz neke kuhinje, međutim, nije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar