Veliki rast prodaje električnih automobila u 2020. godini

Auto 06. maj. 202110:28
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Novi izvještaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) predviđa veliki rast prodaje električnih vozila u narednoj deceniji.

Iako je automobilska industrija zbog pandemije pretrpela snažan udarac, tokom 2020. prodaja električnih vozila bila je otporna na krizu i porasla je za čak 41% u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, prodaja električnih automobila dostigla je rekordnu brojku od tri miliona prodatih vozila u jednoj godini, navodi se u izveštaju Global Electric Vehicle Outlook 2021 koji je prošle nedelje objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Prodato dva i po puta više električnih automobila

U izvještaju se navodi da je ovo samo početak trenda i da bi u narednih deset godina trebalo da vidimo veliku ekspanziju električnih vozila, piše „Klima101“.

Nakon 2020. broj električnih automobila na ulicama porastao je na preko deset miliona, a najveći rast u prodaji zabilježen je u Evropi koja je pretekla Kinu po broju kupljenih električnih automobila. Tu se posebno ističu nordijske države, poput Norveške u kojoj su električni automobili činili više od polovine novih registracija automobila tokom prošle godine.

Da je rast prodaje iz prošle godine dio šireg trenda pokazuju i podaci iz prvog tromjesečja 2021. koji pokazuju da je u tom periodu prodato dva i po puta više električnih automobila nego u istom periodu prethodne godine.

Direktor IEA, Fatih Birol, naglašava važnost električnih vozila u borbi protiv klimatskih promjena i ističe da države moraju da odigraju veliku ulogu u daljem širenju ove tehnologije kroz pametne politike podrške i subvencija.

„Iako ne mogu sama da urade cijeli posao, električna vozila imaju nezamenljivu ulogu u dostizanju neto-nultih emisija na globalnom nivou. Trenutni trendovi u prodaji su ohrabrujući, ali naši zajednički klimatski i energetski ciljevi zahtjevaju još brži prodor električnih vozila na tržište. Vlade sada treba da rade na postavljanju osnova koje će omogućiti brže usvajanje električnih vozila tako što će iskoristiti pakete za ekonomski oporavak da investiraju u proizvodnju baterija i razvoj široke mreže infrastrukture za punjenje ove vrste vozila”, rekao je Birol.

U Izvještaju se navodi i da nas u narednoj deceniji očekuje veliki rast prodaje električnih vozila.

Klimatske promjene

Prema trenutno važećim politikama i trendovima ukupan broj električnih vozila na svjetskim putevima dostigao bi 145 miliona do 2030. dok bi uz ambicioznije ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena taj broj u narednih deset godina mogao da dostigne 230 miliona električnih vozila.

Automobilski giganti se takođe okreću ovom trendu i sve više njih najavljuje fokus na prodaju električnih automobila u narednim godinama. Među posljednjima je Honda koja očekuje da će u 2040. proizvoditi isključivo električne ili automobile koji koriste gorivnu ćeliju na vodonik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar