Bratić od MUP-a RS traži podatke o zastupljenosti konstitutivnih naroda

BiH 24. jan. 202214:072 komentara
Podijeli:
Izvor: Fena

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić uime poslaničke grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" uputio je pitanje Ministarstavu unutrašnjih poslova Republike Srpske o provođenju ustavnih i zakonskih odredbi o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i drugih u toj instituciji.

Vodeći se informacijama o pojavama provokativnog ponašanja, pucanja, pjevanja nacionalističkih pjesama, veličanja ratnih zločinaca, napada pojedinaca i grupa na imovinu i vjerske objekte povratnika, rizicima stvaranja incidentnih situacija, naročito 8 i 9. januara u povratničkim sredinama, Bratić je naglasio važnost uloge MUP-a u sprečavanju i pravovremenom djelovanju u njihovom suzbijanju.

“Svojim prisustvom i neposrednim kontaktom s povratnicima, jer sam i sam jedan od njih, svjedok sam pojave nesigurnosti, straha, ali i ljutnje i ogorčenosti na ovakve pojave. Jedan od važnih segmenata koji stvara osjećaj nesigurnosti pa i nepovjerenja je nedovoljna zastupljenost manjinskih konstitutivnih naroda i drugih, koji u entitetu Republika Srpska uglavnom imaju i status povratnika, u organima MUP-a”, istakao je Bratić.

Takav zaključak, naveo je, lako se može donijeti uvidom u stanje na terenu, ali i kroz izvještaje Ureda ombudsmena i druge javno objavljene statističke podatke.

Zbog tih razloga zatražio je dostavljanje Izvještaja o nacionalnoj strukturi zaposlenih u MUP-u RS, kao i Izvještaja o procedurama koje osiguravaju proporcionalnu zastupljenost prilikom konkurisanja za prijem u radni odnos, provođenja obuke ili proces školovanja.

Podsjeća da je prema članu 97. Ustava entiteta RS definirano da će “konstitutivni narodi i grupa ostalih biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj”, a prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima član 4. “Struktura policijskih službenika u ministarstvu treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva…” te je, napominje Bratić, Ministarstvo dužno provesti aktivnosti kojima će se realizirati te odredbe.

“U slučaju odstupanja tražimo provođenje aktivnosti koje će dovesti do usklađivanja i ispunjenja obaveza iz tih pravnih akata, a koje će rezultirati odgovarajućom nacionalnom zastupljenosti u organima MUP-a”, istaknuo je Bratić.

U dopisu upućenom MUP-u Republike Srpske zaključuje da bi se dosljednim provođenjem ustavnih i zakonskih normi koje se odnose na proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i drugih osigurala vladavina prava i podigao nivo povjerenja u MUP RS-a kao čuvara sigurnosti svih građana tog bh. entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar