Institut za javno zdravlje RS ima novi PCR aparat: Nije potrebno sve testirati

BiH 25. jan. 202211:59
Podijeli:
Izvor: N1

Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država, projekat je koji provodi Institut za javno zdravlje RS, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije.

Aljoša Đudurović, menager projetka je istakao da je riječ o kompleksnom međunarodnom projektu, koji se finansira kroz IPA program.

“Navedena vrijednost je negdje oko milion eura. Evropska komisija finansira oko 85 posto, a 15 institucije koje realizuju ovaj projekat. Mi u principu smo pored nabavke ključne opreme obezbijedili i edukaciju kod međunaordnih stručnjaka čime je postignuto uvezivanje stručnjaka. Dodatno radimo analizu prenosnika bolesti. Izvršena je nabavka opreme za sve insititucije, u toku je nabavka vozila za prevoz uzoraka, a stigli su i PCR aparati”, kazao je Đudurović

Institut za javno zdravstvo, učestvuje već skoro dvije godine u dijagnostici sars-cov 2 virusa, istakla je mikrobiologinja Instituta za javno zdravlje RS, doktorica Tomić.

“U ograničenim kapacitetima, trudimo se da povećamo mogućnost da što brže izdamo nalaze našem stanovništvu. U ovako velikom broju usluga koje radimo, moguće je da se i jedan aparat pokvari. Tako će ovaj PCR aparat utjecati na brzinu obrade podataka. Trenutno imamo četiri PCR aparata, počeli smo s jednim, a u međuvremenu smo počeli sa nabavkom, tako da uz ovaj novi na raspolaganju je 5 PCR aparata”, poručila je Tomić.

Odgovarajući na pitanje zbog čega se u RS manje testira nego u FBiH, i ima li dovoljno OCR testova, doktorica Tomić poručuje:

“Dijagnostika je različita. Broj stanovništva je manji nego u Federaciji BiH, a postoje i protokoli. Trebalo bi da ljekari porodične medicine vode računa koga testiraju. Nije potrebno sve testirati, pri tome PCR testiranje je elitna dijagnostika i nije potrebno ukoliko imamo brze antigen testove.”

Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravlje RS je istakla da se QR kodovi koje izdaje Institut očitavaju bez problema.

“Ono što jeste različito jeste da mi nemamo onaj digitalni certifikat, a to je nešto na čemu se radi zajednički na nivou BiH. Koliko mi imamo informaciju za ulazak u samu zemlju je dovoljan naš certifikat. Problemi možda nastaju kada se želi ući u neke objekte i znamenitosti, ali za ulazak je dovoljan i može se preći granica”, poručila je Aćimović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad