Zakon podijelio zastupnike: Ko želi “oduzeti” novac od građana Kantona Sarajevo?

BiH 24. jan. 202213:10 > 13:12
Podijeli:
Izvor: Foto: N1

Zastupnici u Parlamentu Federacije BiH, danas na sjednici razmatraju izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Izmjene podrazumijevaju da se umanji iznos novca koji Kanton Sarajevo dobija javnim prihodima, a da se umanjeni novac raspodijeli po drugim kantonima.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić istaknuo je kako ne može podržati zakon koji jedan “loš i nepravedan zakon čini lošijim i nepravednijim”. Dodao je kako Kanton Sarajevo po svim ekonomskim kriterijima povuče manje novca nazad nego što uplati u budžet.

“Ja lično ne mogu podržati zakon koji jedan loš i nepravedan zakon čini lošijim i nepravdenijim. Ne pristajem da KS bilo kome šta uzima. Kanton Sarajevo po svim kriterijima manje novca povuče nazad nego što uplati. Ne postoji ekonomski kriterij po kojem Sarajevo bilo kome nešto uzima. Ovo je dio lokal-patriotskih populističkih zastupnika koji se žele vratiti u svoje sredine i reći da su nešto uzeli od građana Sarajeva, iako oni za 10 godina kada su počeli ovu priču, njihovi budžeti su skočili za 100-150 miliona, a oni su svojim građanima u tim kantonima bili nesposobni da osiguraju uslugu koju imaju građani u Kantonu Sarajevo. Ovim zakonom oni bi dobili nekih 10-ak miliona. Vlade koje su bile nesposobne da sa 150 miliona osiguraju prava svojim građanima, sigurno neće ni sa 10-20 miliona osigurati prava koja imaju građani Sarajeva”, rekao je Čengić i dodao:

“Podijelio je skoro sve stranke. Imate u svim strankama dvije grupe zastupnika koji neće podržati ovaj zakon. Oni koji dolaze iz Sarajeva i one koji su sagledali sve ekonomske kriterije i drugu grupu zastupnika koji se žele vratiti u svoje gradove i reći da su uzeli novac od građana Sarajeva i da će kao oni omogućiti bolji život građanima tih kantona. Postojeći zakon sve diskriminira, jer nije postavljen po ekonomskim parametrima, nego po upisu djece u osnovne i srednje škole, po teritoriji i broju stanovništva. Nigdje se u Evropi ne dijeli novac tako, novac se vraća tamo gdje je nastao, a za one sredine kojima je potrebna pomoć prave se fondovi solidarnosti i posebni fondovi za nerazvijena područja.”

Čengić ističe da će pristati isključio na ekonomske kriterije prilikom raspodjele novca.

“Jedan od ekonomskih kriterija je PDV i on se mjeri po sjedištu, drugi je krajnja potrošnja, on se mjeri tamo gdje je fisikalni račun nastao. Treći je udio BDP-a. Po svim ekonomskim kriterijima Sarajevo zaslužuje više novca nego što ga dobija. Pozivamo druge kantone da izaberu ekonomski kriterij i mi pristajemo na ekonomski kriterij”, istaknuo je Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad