Porazna statistika: 25% žena u BiH zaposleno u IT sektoru

Biznis 11. feb 201717:30 > 17:43
Izvor: N1

Povodom Međunarodnog dana žena, djevojaka i djevojčica u nauci, Nahlin klub mladih Tignum oganizovao je mini sajam "Prilike u IT industriji".

Cilj sajma bio je upoznavanje srednjoškolaca u Kantonu Sarajevo sa mogućnostima zapošljavanja u IT sektoru.

Porazna statistika… U IT sektoru u Bosni i Hercegovini, zaposleno je samo 25 posto žena. Centar za edukaciju i istraživanje “NAHLA” pomno radi na promjeni ove brojke, kroz ciklus radionica posebno kreiranih za djevojke u sektoru informacionih tehnologija, u sklopu projekta “Ti si IT.”

Prvobitna ideja je da motiviramo više djevojaka da se uključe u ovaj sektor, a one koje su već u tom sektoru da još više osnažimo i ohrabimo, te da budu kompetentniji na tržištu rada. Po mogućnosti i da krenu u poduzetništvo upravo sa idejama iz IT-a“, rekla je Amina Šljivo Bećić, koordinatorica programa za mlade.

Na današnjem mini sajmu Cyber Subota, 18 djevojaka dobilo je svoje certifikate za završetak edukacijskog projekta “Ti si IT,” tokom koje su radile na komunikacijskim vještinama, timskom radu i učile o poduzetništvu.

Prijavila sam se na ovu obuku zbog želje da povećam znanje što se tiče programiranja i prenošenja svog znanja drugima. To je zapravo bio i cilj obuke, kako bi mogli privući više mladih djevojaka da upišu srodne fakultete i eventualno da se sutra bave ovim poslom“, izjavila je studentica Meliha Kurtagić.

Sektor informacionih tehnologija je široko polje puno mogućnosti. Međutim, i u vremenima kada je teško doći do posla, stereotipi i predrasude sprečavaju žene u nastojanju da se obrazuju u ovom polju.

Muški se igraju autićima, djevojke barbikama. Muški gledaju računare, djevojke rade nešto drugo. Međutim to je samo stereotip. Nešto što uopšte nije istina, niti bi trebalo da bude istina i nešto protiv čega bi se mi djevojke trebale boriti“, smatra Meliha Kurtagić.

Osim nagradnog fonda za najuspješnije u osnovama programiranja, jako zanimljiva prilika nudi se sarajevskim maturanticama. Otvorene su prijave za mentoring program, u kojem će imati šansu da uče od mladih progamerki i studentica tehničkih fakulteta, te na ovaj način doprinijeti porastu broja žena zastupljenih u ovoj struci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.