Srbija iskoristila milijardu eura iz IPA fondova EU

Biznis 18. jul 201719:49 > 19:50
Izvor: Shutterstock

Srbija je do sada iz IPA fondova EU povukla više od milijardu eura, izjavio je u utorak u Beogradu član Odbora Europskog parlamenta za kontrolu proračuna Dereck Vonn.

Tijekom dvodnevnog posjeta Srbiji izaslanstvo EU pohvalilo je infrastrukturne projekte u koje je uložen novac, a poglavito obnovu područja poplavljenih 2014., poput obnove stradale beogradske općine Obrenovac što je Vonn naveo kao “jedan od primjera kako novac iz IPA fondova pomaže ljudima i zajednicama”.

Vonn je rekao da Srbija trenutno ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU i da tu “vidi prostora” za napredak, jer bi to omogućilo ostvarenje više projekata od kojih su neki povezani i s pregovaračkim poglavljima u pristupnim pregovorima sa EU.

Naglasivši da je “EU prijatelj Srbije”, Vonn je to ilustrirao tvrdnjom kako važnost Srbije za EU pokazuje činjenica da EU najbrojnije izaslanstvo ima upravo u Beogradu.

Predstavnici Europarlamenta naglasili su i da IPA fondovi “ne služe samo za infrastrukturu, već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU”, poglavito kroz usvajanje zakona, provođenje reformi, borbu protiv korupcije ili podršku vladavini prava, a Srbiju su pohvalili da u tome prihvaća sve preporuke iz EU.

Na tiskovnoj konferenciji u Beogradu rečeno je i da Europski revizorski sud nije pronašao nikakve razloge za zamjerke trošenju sredstava te da se “svi programi ispunjavaju po planu”.

Tijekom dvodnevnog boravka u Srbiji izaslanstvo Odbora za proračunsku kontrolu Europskog parlamenta ima zadatak i priliku ocijeniti koliko efikasno i namjenski se u Srbiji troši novac Europske unije  u realiziranju pretpristupnih fondova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.