Nedostatak radne snage u Hrvatskoj, prilika za bh. radnike

Biznis 31. jul 201710:36 > 10:39
Izvor: Reuters

Hrvatska se suočila sa nedostatkom radne snage u građevinskom sektoru, zbog čega je najavljeno da će biti povećana kvota za uvoz radne snage u tom sektoru za oko dvije hiljade radnih mjesta.

To je prilika za bosanskohercegovačke radnike, koji u Bosni i Hercegovi zarađuju znatno niže plate nego njihove kolege u Hrvatskoj. Ali i u BiH primjećen je trend odlaska građevinskih radnika.

Sve manje je radnika koji bi radili na građevini u susjednoj Hrvatskoj, zbog čega je tamošnji ministar rada Marko Pavić najavio za hrvatske medije da će ta zemlja povećati kvotu za uvoz radne snage u oblasti građevinarstva.

„Pustili smo u proceduru da povećamo kvotu za 2.000 radnih mjesta, ali samo za građevinski sektor, kako bi opravdali investicije koje je građevinski sektor preuzeo i kako bi on mogao investicije koje kreću na jesen otvoriti i realizirati“.

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, a od toga je za građevinu njih 2.080.

Dženana Hodžić iz Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH objašnjava da im je, prema informacijama sa tržišta i u korespondenciji sa institucijama iz Republike Hrvatske, „rečeno da postoji interes za aktivnost građevinskih radnika, odnosno stručne radne snage za investitore u RH i na tržištu RH“.

„Međutim, činjenica je i evidentno je da na tržištu Bosne i Hercegovine postoji velika uposlenost kapaciteta u građevinarstvu i da isto tako, sa druge strane, postoji veliki odliv stručne radne snage. Najčešće i u najvećem procentu odlaze u SR Njemačku. Dio naših radnika je prisutan na gradilištima, i u Hrvatskoj, i u Sloveniji i Makedoniji“, kaže Hodžić.

Dragana Vrabičić iz Sindikata građevinastva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske, o otvorenim radnim mjestima u susjednoj Hrvatskoj kaže da „to, trenutno, za ljude sa prostora Republike Srpske i Federacije BiH, nije loše ukoliko će tamo biti prijavljeni, ukoliko će imati i zdravstveno osiguranje i sve ono što radnik po zakonima mora da ima“.

„Mislim da je to, nažalost, trenutno jedini način da naši ljudi mogu nešto da zarade i da ostanu“, dodaje.

Nastavak teksta pročitajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.