Ulrich Kissing: Imamo jednostavno i brzo bankarstvo

Biznis 17. sep 201715:21 > 15:24
Izvor: N1

Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Addiko grupacije, u intervjuu za N1 kazao da je da u ovoj banci imaju jednostavno i brzo bankarstvo.

Prethodnih mjeseci korisnici ovih kredita koji tvrde da su oštećeni, da su kredite otplatili višestruko, nekoliko puta su održali proteste ispred poslovnica Addiko banke.

O rješavanju ovog poblema, konverziji i otpisu kredita u CHF-u, za N1 u ekskluzivnom intevjuu, govorio je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Addiko grupacije.

Kissing je za N1 kazao da klijenti prepoznaju namjere Addiko banke.

“Prošlo je godinu dana od kupovine, imamo jednostavno i brzo bankarstvo. Jednostavan model. To nam se isplaćuje, i klijenti prepoznaju naše namjere. Vidimo povjerenje tu, sve banke postaju profitabilne. Vratili smo se u biznis i samouvjereni smo”, kazao je Kissing za N1.

On je pojasnio kako je u BiH ostalo 816 klijenata koji su korisnici kredita u švicarskim francima, od ukupno 12.000 ljudi koji su bili korisnici.

“Klijentima smo ponudili rješenje, popust od 30 do 50 posto, u zavisnosti od kategorije. Dobro je to prihvaćeno. Imamo 816 klijenata sa CHF kreditom, to je dobar rezultat. To je problem i za nas i za klijente, a Hypo je potrošio mnogo novca na ovaj problem”, izjavio je.

Kissing tvrdi da imaju otvoren dijalog sa mnogim stranama.

“Najbolje je probleme rješavati direktno sa klijentom. Želimo da postignemo rješenje sa svim klijentima. Imali smo veliku želju da riješimo taj problem, a potrošili smo više od 15 miliona na njegovo rješenje”.

Kissing je kazao da svi klijenti koji su ušli u konverziju – otpisani su im krediti, a to se može posmatrati kao otpis. oprost.

“CHF krediti su bili problem u regionu. Neke zemlje su odlučile da se to riješi između klijenata i banke. Mi smo ponudili dobrovoljno rješenje, to je u interesu zemlje”, pojasnio je Kissing za N1.

Novi zakon o konverziji je uz parlamentarnoj proceduri, a za razliku od kredita u Hrvatskoj i Crnoj Gori – ovaj zakon se dotiče svih kredita.

“Smatramo da je dosta toga neustavno, kada gledamo na tržište. Odbija to investitore. Finansijskoj tržište će najviše pretrpjeti. Predložio bih da se zakon povuče sa dnevnog reda, a vidjet će da će se taj problem riješiti”.

Koje je najbolje rješenje, pitali smo?

“Moj prijedlog je da se obrate nama. Da dođu na razgovor. Kada riješimo taj problem, da nastavimo pregovore o budućem poslovanju. Mi smo tu za klijente”, kazao je na koncu razgovora sa Vladimirom Čolakovićem, Ulrich Kissing predsjednik Uprave Addiko grupacije.đ

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.