Toyota prva, slijede General Motors i Volkswagen

Biznis 21. jan 201509:43 > 10:01
Podijeli:
Izvor: EPA

Japanski proizvođač automobila Toyota prodao je rekordnih 10,23 miliona automobila prošle godine, zahvaljujući čemu je pretekao General motors (GM) i Volkswagen(VW), i treću godinu zaredom zadržao poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

U 2014. godini, prodaja japanske kompanije je prvi put premašila cifru od 10 miliona vozila poslije 9,98 miliona prodatih vozila 2013. godine. Sa druge strane, prodaja američkog GM-a uvećana je 2,1 posto na rekordnih 9,92 miliona vozila, uz snažnu prodaju u Sjevernoj Americi i Kini, dok je prodaja nemačkog Volkswagena porasla na rekordnih 10,14 miliona vozila, prenosi agencija France-presse.

Za ovu godinu, Toyota, međutim, prognozira pad prodaje na 10,15miliona vozila, uslijed manje tražnje na domaćem tržištu. Iz tog razloga, Toyota bi ove godine mogla zaostati za Volkswagenom, budući da njemačka kompanija dobija zamajac na tržištima u razvoju, zbog čega bi, prvi put u svojoj historiji, mogla zauzeti vodeću poziciju u globalnoj prodaji automobila.

GM je preko sedam decenija bio najprodavaniji automobilski brend na svijetu, ali mu je 2008. godine tu titulu preotela Toyota. U 2011, GM se ponovo vratio na lidersku poziciju kada je Toyotina proizvodnja bila pogođena zemljotresom i cunamijem u sjeveroistočnom dijelu Japana.

Povratak Toyote na tron uslijedio je 2012. godine, i tu se japanski proizvođač zadržao i prošle godine.