Evo kako da napravite vrhunsku prezentaciju u Power Pointu

Biznis 10. nov. 201711:17 > 11:21
Podijeli:
Izvor: PPT Prezentacija

Power Point mnogima možda ne koristi previše, ali postoje oni kojima je to osnovni alat za rad.

Tako je većini prodavaca i zaposlenih u marketingu stalno potrebna kvalitetna prezentacija kako bi klijentu pokazali šta planiraju da rade i na koji način mogu da unaprijede njihov biznis. Čak i ako ne pripadate ovoj sferi, postoje velike šanse da će vam Power Point prije ili kasnije zatrebati.

Daćemo vam nekoliko savjeta kako da formirate slajd-šou koji će vašeg potencijalnog klijenta ili publiku kojoj ga prezentujete ostaviti bez teksta. 

Ne prepuštajte ništa Power Pointu

Za sve početnike koji se tek upoznaju sa ovim programom, postoji pregršt različitih opcija i unaprijed definisanih šablona koje možete koritistiti pri radu. Međutim, naš savjet je da se potrudite da izbjegnete to i da napravite sami svoju prezentaciju.

Dodajte neki novi font, razmislite o dizajnu slajdova koji je drugačiji od tematskih prezentacija koje su vam već unaprijed ponuđene, promjenite raspored tekstova, vrstu tabela i okvir oko fotografija.

Na mnogobrojne načine možete napraviti unikatnu prezentaciju koja će se dopasti vašim klijentima i koja će ostaviti utisak nečega što do sada nisu vidjeli.

Sami odredite dimenzije 

Slajdovi ne moraju da budu u onim dimenzijama koje su vam već ponuđene i zadate. U bilo kom trenutku možete odrediti visinu i širinu, tako da je, primjera radi, moguće da, ukoliko vam to više odgovara, pravite i vertikalne prezentacije. 

Kliknite na File, pa Page Setup i u prozoru koji vam se otvori ukucajte mjere i dimenzije koje se najbolje uklapaju uz vašu ideju.

Kako da ne pogrešite? Uvijek prvo pogledajte vizuelne prikaze koje želite da ubacite u svoj slajd-šou, pa u skladu sa tim razmislite i o veličini slajda koju želite da koristite. 

Vodite računa o centriranju 

S obzirom na to da će se slajdovi smjenjivati jedan za drugim, vaša publika će vidjeti „treptaje” između njih. Zato je važno da svi elementi koje budete ubacivali budu centrirani tako da budu u istoj liniji. Ukoliko prvi naslov stavite na sredinu, trudite se da ga kopirate na istom mjestu u svakom slajdu, kako bi, prilikom njihovog smjenjivanja, izgledalo kao da se samo tekst ispod mjenja.

Isto važi i za vizuelne predstave i za tekst. Budite konzistentni – koristite istu veličinu slova, iste okvire i iste boje. Ukoliko šou bude previše šaren, vaši potencijalni klijenti će biti zbunjeni, jer će pokušavati da shvate određenu logiku iza vaših slajdova, a velika je verovatnoća da logike zapravo i nema. 

Koristite oblike 

Ako želite da istaknete nešto, koristite oblike kojima ćete to i naglasiti. Nekada tekst može izgledati kao dugme, ili može biti u obliku strelice koja upućuje na neki sljedeći korak. 

Power Point ima ogroman broj različitih crteža i skica koje možete koristiti, a možete u svakom trenutku ubaciti i nešto svoje, čime ćete začiniti atmosferu prezentacije. Potrudite se da iskoristite sve što vam je na raspolaganju, jer ćete na taj način zainteresovati i osobu koja to gleda da se zapita kako ste to napravili. 

I naravno, najvažnije od svega jeste – kreativnost. Budite inovativni i pokažite malo duha u vašoj prezentaciji. Neka ljudi koji to gledaju prepoznaju nešto novo i zanimljivo. I napravite razliku između onog dokumenta koji se šalje i onog koji se prezentuje – u prvom slučaju, tekst mora da objasni cijelu ideju, a u drugom slučaju koristite što više vizuelnih prikaza kako biste podržali priču koju ćete sami pričati.

Sve su to potencijalne greške na koje morate obratiti pažnju prilikom predstavljanja proizvoda ili usluge. Za sve druge tehničke vještine koje će vam biti od koristi, upišite obuku za grafičkog dizajnera, pa se profesionalno pozabavite formom prezentacije koju pravite.