Rok BH-Gas da "omekša" stav Srbijagasa

Biznis 27. dec 201717:33 > 19:27
Izvor: N1

Uoči nove godine Bosna i Hecegovina ponovo se suočava s mogućnošću da u 2018. za transport gasa plaća tri puta višu cijenu ili da snabdijevanje tim energentom bude dovedeno u pitanje. Prije sedam dana BH-Gas dogovorio je saradnju s hrvatskom kompanijom INA s ciljem izgradnje interkonekcije s gasnim sistemom Republike Hrvatske na tri mjesta.

U međuvremenu, iz Srbijagasa stižu poruke o planu te kompanije za gradnjom interkonekcije prema Hrvatskoj i bh. entitetu Republika Srpska.

Na pitanje hoće li biti dovedeno u pitanje snabdijevanje gasom Federacije BiH iz kompanije BH-Gas poručuju da u ovoj grijnoj sezoni ne očekuju takve probleme. Ipak, oni bi se mogli pojaviti naredne godine s obzirom na posljednje razgovore koje su vodili sa Srbijagasom.

“Tarife koje vrijede i koje su na snazi u Srbiji za tranzit gasa preko Republike Srbije, da su one enormno velike i da one znače u odnosu na trenutno stanje povećanje gotovo tri puta. Takva cijena transporta koja je data za transport gasa u Evropi nigdje u Evropi ne postoji”, tvrdi Almir Bećarević.

To bi značilo povećanje sa dosadašnjih 3,5 miliona dolara na 10 miliona dolara do 2019. godine, upozoravaju iz BH-Gasa. Oštro reagiraju i na izjavu direktora Srbijagasa, Dušana Bajatovića.

“Imamo šansu da postanemo energetsko čvorište, jer ćemo imati više pravaca snabdevanja, veće potrebe kupaca, a to znači bolju poziciju u pregovorima oko cene. Planiramo i interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će morati da se snabdeva iz Srbije”, smatraBajatovića.

Iz BH-Gasa poručuju da Sarajevo ništa ne mora, nego da treba isto kao i Banjaluka državnog regulatora, odnosno Zakon, koji će u punoj mjeri provesti treći energetski paket. U ovoj sezoni BH-Gas će, kažu, povećanje cijena tranzita uspjeti apsorbovati kroz vlastito poslovanje, što kažu ne mogu garanirati za narednu godinu.

“Ako ostane ovakav čvrsti stav Srbije, da ovako nenormalne tarife za tranzit gasa, činjenica BH-Gas će morati pokrenuti postupak za izmjene cijene prirodnog gasa, ali mi u ovom trenutku ne možemo odgovoriti koliko bi to bilo, jer nemamo sve elemente one koji se vežu za tu tranzitnu tarifu”, navodi Bećarević.

Naredenih devet mjeseci je rok u kojem će BH-Gas pokušati sa Srbijagasom dogovoriti povoljnije tarife za tranzit gas. U suprotnom ispaštat će građani.