FMF: Bez prinudne naplate duga najvećih dužnika u FBiH

Biznis 10. jan. 201818:53 > 19:10
Podijeli:
Izvor: N1

Federalni budžet za 2018. godinu još nije usvojen, nakon što je na nacrt uloženo skoro 300 amandmana.

“Budžet ćemo usvojiti, a ističemo porast prihoda i efikasnije upravljanje dugom” – izjavila je federalna ministrica finansija Jelka Miličević prilikom objavljivanja godišnjih rezultata rada ove institucije za 2017. godinu.

Federalno ministarstvo finansija ostvarilo je napore u održavanju finansijske stabilnosti i konsolidaciji u Federaciji, a posebno pripremama zakonskih rješenja koja su u potpunosti usklađena s najboljim europskim praksama i EU direktivama:

– Zakon o osiguranju;
– Dopua Zakona o investicijskim fondovima;
– Dopuna Zakona o tržištu vrijednosnih papira;
– Zakon o bankama;
– Zakon o agenciji za bankarstvo.

Ukupni javni prihodi u Federaciji BiH zabilježili su rast od 7% u odnosu na 2016. godinu i iznose 8,25 milijardi KM.
Što se tiče pak poreznih prihoda, zabilježen je rast od 7% ili za 273 miliona KM, a u vanbudžetske fondove otišlo je 6% više ili 168 miliona KM. No i dalje nema najave povćanja penzija.

Otvorena pitanja o prinudnoj naplati, odnosno naplati preostalih neizmirenih obaveza javnih preduzeća u Federaciji i dalje bez konkretnih rješenja.

Prema informacijama Porezne uprave FBiH, najveći dužnici u Federaciji su i dalje javna preduzeća kao što su Željeznice, Gras, rudnci, bolnica Mostar, pa čak i institucije, čija dugovanja pojedinačno dosežu od nekoliko desetina, pa do 190 miliona KM.

Ministrica Miličević je izjavila kako prinudnu naplatu duga javnih preduzeća i inistitucija ne bi mogla tražiti, s obziom da bi tako došlo do kolapsa Federacije. Rješnja se, kako ističe, traže s međunarodnim finansijskim institucijama.
Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra kako odlaganje prinudne naplate najvećih dužnika imaju političku podlogu.
Rješenja o prinudnoj naplati i dalje nema, smatraju analitičari, dok se vrše represivne mjere prema manjim obrtnicima. (istaknuti)

Za 2018. godinu planiran je rad na suzbijanju sive ekonomije i stimulacija u zapošljavanju, no opet uz pomoć međunarodnih kreditora.
Usvajanje novog seta Zakona o akcizama otvorilo je put ka realizaciji zaduženja s MMF-om. Ove godine, za institucije BiH, predviđeno je 950 miliona KM koji će, prema i dosadašnjim iskustvima, umjesto u kapitalna ulaganja, biti korišteni za prevazilaženje budžetskih deficita i stabilizaciju duga.