SBF: Značajan napredak u privredama država Zapadnog Balkana

Biznis 26. apr 201812:04 > 12:14
Izvor: Anadolija

”Također, uočili smo da postoji značajan napredak u svim privredama zemalja Zapadnog Balkana. Kada govorimo o Zapadnom Balkanu mislim na BiH, Makedoniju...”, kazala je Elma Agić-Šabeta, šefica Odjela za strategiju Bosna Bank International.

Na panelu Sarajevo Business Foruma ” EU Supply Chain and its Impact on Western Balkan Companies ” razgovarano je o jačanju regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, načinima kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

Martin Gaber, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, rekao je kako se rade ekonomske ankete među njemačkim kompanijama te da one pokazuju da bi mnoge od njih bi ponovo investirale u BiH, te da čini da je dobro mjesto za ulaganje.

Učesnici između ostalih bili su Elma Agić-Šabeta, šefica Odjela za strategiju Bosna Bank International (BBI) i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Na panelu su učestvovali predstavnici brojnih kompanija u Bosni i Hercegovini koji su govorili o farmaceutskoj i automobilskoj industriji.

Agić-Šabeta je navela kako kada se srednjoročno posmatra makroekonomska perspektiva može se primijetiti rast BDP-a u jugoistočnoj Evropi i očekuje se da će biti 3,2 posto.

”Također, uočili smo da postoji značajan napredak u svim privredama zemalja Zapadnog Balkana. Kada govorimo o Zapadnom Balkanu mislim na BiH, Makedoniju…”, dodala je Agić-Šabeta.

Istakla je kako je 60 posto pokrivenost izvoza uvozom nedovoljno i mora se udvostručiti, ali pokazuje da postoji potencijal za rast.

”Sve zapadnobalkanske zemlje trebaju slijediti primjer Hrvatske i Slovenije”, dodala je Agić-Šabeta.

Jašarspahić je rekao kako su među najvažnijim sektorima industrija i usluge, a uloga Komore je omogućiti bolje umrežavanje. Dodao je kako je prošle godine pokrenut projekt razvoja automobilske industrije u FBiH.

”Naš projekat uključuje otvaranje naših predstavništava za automobilsku industriju u Njemačkoj”, rekao je Jašarspahić.

Ostvarenje ovog projekta, prema njegovim riječima, ima za cilj da se uspostavi saradnja između bh. kompanija i onih u Njemačkoj poput Volkswagena (VW) i BMW-a.

Smatra kako će ovaj oblik saradnje u budućnosti doprinijeti smanjenju nezaposlenosti, većem izvozu i proizvodnji u automobilskoj industriji.

Nakon ove godine očekuje veći broj radnika u automobilskoj industriji za pet posto i veću proizvodnju za četiri posto kao i neke nove kompanije da će se uključiti u proizvodnju autodijelova.

Očekivani rezultat zavisi od realizacije novog ugovora.

Razvijanje ekonomske saradnje zemalja regiona sa zemljama EU i dalje je jedan od vodećih preduslova ukupnog ekonomskog rasta. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako su najznačajniji trgovinski partneri Bosne i Hercegovine zemlje Evropske unije, a u top šest se nalaze Njemačka, Italija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija. U 2017. godini izvoz je iznosio 5,65 milijardi eura, što je za 17,4 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Podaci Centralne banke BiH za prva tri kvartala 2017., pokazuju kako direktna strana ulaganja sa procijenjenim zadržanim zaradama iznose 322,5 miliona eura i u okviru Platnog bilansa ukazuju na porast stranih ulaganja za 60,6 posto u odnosu na iznos u istom periodu 2016. Iako posljednjih godina raste broj investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu i dalje su evropske zemlje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.