Glibić: Posljedice kredita su na razini elementarne nepogode

Biznis 18. feb 201510:07 > 10:27
Izvor: N1

U Mostaru će ove sedmice biti doneseno pet novih presuda vezanih za kredite u švicarskim francima u Hypo Alpe Adria banci. Uživo iz Mostara javila se Marica Glibić, predsjednica Udruženja Korisnika kredita Švicarac.

Naše Udruženje pokreće tužbe protiv D.D. Mostar. Prema saznanjima od banke, pored niza prvostepenih presuda, donese su tri drugostepenske u 2014. godini. Dvije na Kantonalnom sudu u Mostaru, radi se o predmetu pravne i fizičke osobe. Treća presuda je donesena u Banjoj Luci u predmetu protiv Hypo Alpe Adria A.D. Banja Luka“, kazala je za N1 Marica Glibić, predsjednica UKK Švicarac.

Na pitanje da li su tužbe bili individualne ili grupne Marica Glibić je kazala: “Svaka tužba je pojedinačna. Nismo radili kao što je radilo Udruženje Franak u Hrvatskoj. Ugovori su prilično različiti. Kada je u pitanju razlika između ugovor A.D. Banja luka od ugovora D.D. Mostar.

D.D. mostar nudi konverziju ugovora iz CHF u euro ili KM s danom zaključenja tog ugovora i oprost dvije ili tri rate. Nude i balon kredit, iako mi nigdje nismo procitali saopštenje o tom kreditu“, odgovorila je Glibić na pitanje da li banke ikakve dogovore da se skrati postupak.

Mi preporučujemo svim korisnicima kredita da ne zaključuju nikakve ugovore s bankom, jer su korisnicima naplatili više anuiteta nego što je trebalo“, rekla je Glibić.