Radnici založili imovinu, otkupili firmu i razvili biznis

Biznis 09. mar 201517:09 > 17:17
Izvor: Screenshot

Posljednja je faza mljevenja drvenog otpada. Jela, smreka i bukva, prerađuje se da bi se dobio briket i pelet - goriva iz biomase. Siniša vozi viljuškara, ali inače radi na više radnih mjesta. Sjeća se kako je prije dvije godine mogao ostati bez posla. Sava Kranj tada je odlučila da proda svoje preduzeće Ensa BH u Prijebljezima kod Srpca.

Preduzeće Ensa BH trebalo je propasti, a 35 radnika bilo je pred otkazom. No, hrabri radnici firme, njih petero, kupili su preduzeće. U zalog su dali ličnu imovinu.

“Firma je bila pred stečajem, ali radnici su uspjeli dobiti kredit. Sada imamo redovne plate. Plaćeni su noćni i prekovremeni sati – isto kao u onom sistemu”, ponosno priča radnik Siniša.

Jedan od pet bivših radnika sada je direktor. On nadgleda kvalitet proizvodnje dok drugi dogovaraju isporuke. 18.000 tona godišnje gotovog proizvoda dovoljno je za 6,5 miliona KM prometa i održivost firme.

“Bilo je da li će firma otići u stečaaj ili …kupci koji su se pojavljivali nisu bili zainteresovani za održivnost firme u narednih 10-20 godina, te smo mi založili svoju imovinu”, kazala je za N1 Sanja Jungić, suvlasnica firme Ensa BH.

Hipoteka na imovinu direktora spasila je radna mjesta. danas su uposlena 42 radnika. Proizvode ekološki obnovljiva goriva, sa malom emisijom štetnih gasova. Osim ekološke, korist, onu finansijsku imaju i domaće šumarije.

Blizu 2.000 radnika je tokom neuspjelih privatizacija i tranzicije u Srpcu ostalo bez posla. Ensa BH je izuzetak koji potvrđuje moderno samoupravljanje na djelu.

Više u prilogu Snežane Mitrović.