Kako da na PR krizu reagujete na najbolji način?

Biznis 25. dec 201813:15 > 13:24
Izvor: N1

Pravovremena reakcija na krizu u odnosima s javnošću može odlučiti da li će vaša kompanija opstati i hoće li moći da se vrati na istu poziciju.

Vaše kolege i kupci zavise od vas, tako da je važno da napravite prave korake i da pronađete najbolji način da sačuvate lice kompanije kako biste izbjegli buduću štetu.

U nastavku, 15 članova Forbsovog „Veća biznis-lidera“ pružaju neke od savjeta koje menadžeri za odnose s javnošću mogu da iskoriste kako bi prevazišli krize.

1. Slušajte svoj tim

Kriza se obično pogoršava pogrešnim tretmanom, kada lider bježi sa „mjesta zločina“, povlači se i donosi odluke bez dogovora sa svojim timom. Lider koji ne sluša svoj tim uvijek će biti krivac ako se prvo ne konsultuje sa drugima.

Ako saslušate iskustva drugih i dobijete više podataka, možete donijeti utemeljenije zajedničke odluke, a kompanija će imati mnogo veće šanse da se „izvuče“.

– Stejsi Gordon, „Rework Work“

2. Odmah preuzmite odgovornost i izvinite se

Svakodnevno iznova gledamo PR menadžere i direktore koji pokušavaju da se opravdaju, daju razne izgovore, poluiskrena ili potpuno neiskrena izvinjenja.

Primarna stvar koju treba da uradite kao PR menadžer jeste da preuzmete odgovornost i osmislite jasno, precizno i iskreno izvinjenje. Ono bi trebalo da uključuje i objašnjenje toga šta ćete učiniti kako biste ispravili grešku i sprečiti da se to što se dogodilo više ne događa, kao i naznake toga što ćete raditi drugačije u budućnosti.

Budite iskreni, pokažite da ste ranjivi i ne bojte se da pokažete emocije.

– Dr Kristin Alen, „Insight Business Works“

3. Recite istinu

Transparentnost je ključna kada se bavimo krizom. Toliko PR menadžera, ali i izvršnih direktora pokušava da sakrije greške koje su oni ili kompanija stvorili iz straha od gubitka profita. Ali kada istina izađe na vidjelo, oni gube mnogo više od profita, izgube reputaciju i vrijednost brenda.

Ljudi žele da kupuju od kompanija kojima vjeruju i u koje imaju povjerenje. Profit i vrijednosti brenda rastu kada je ta transparentnost stvarna.

– Mari-Ženevjev Pavlak, „Planning101 Group“

4. Preispitivanje i praksa

Veliki je broj primjera PR menadžera koji su napravili greške prilikom rješavanja krize. Ostali mogu da uče iz tih primjera. Razmišljajući o tome šta bi od tih nedaća moglo da zadesi njihovu kompaniju i, ako se to desi, kako bi se ponašali u takvim situacijama i šta bi bio njihov plan prevazilaženja krize moguće je pripremiti se na krizu.

Takođe treba predvidjeti uragane na horizontu, a potom treba i osigurati da postoji odgovarajući proces za rješavanje krize u slučaju da se ona nekad desi.

– Rendi Goruk, „The Randall Wade Group, LLC“

5. Kreirajte različite timove za krizna pitanja

Kada treba da odgovorite na krizu, važno je da sagledate problem iz različitih perspektiva prije nego što osmislite odgovor. Uposlite različite timove koji će se baviti osmišljavanjem odgovora na krizu, jer ćete tako osigurati da vaša poruka ne promaši temu ili zajednicu koja je pogođena incidentom.

– LaKepa Vomak, „Womack Consulting Group“

6. Diskutujte, ispravite greške, nastavite dalje

Svaki mudar menadžer za odnose s javnošću će znati da su greške neizbježne, ali i da jedina stvar koju mogu da urade jeste da zajedno sa ostalim stručnjacima u kompaniji razgovaraju o velikim i važnim odlukama i da se te odluke ne donose autokratski.

Ako cijela grupa donese pogrešnu odluku, to će biti poučna lekcija. Preduzmite akcije kojima ćete ispraviti grešku i nastavite dalje. Nemate drugu opciju osim da učite iz grešaka.

– Doa K. Darviš, „Trainer's box®“

7. Komunikacija je ključna

Kada rukovodite kriznim situacijama, morate da komunicirate.

Zapamtite da morate uspjeti da ostvarite tri osnovna pravila komunikacije: tačnost, prevazilaženje barijera i kontekst. Poruka koja se dijeli mora biti istinita i potkrepljena činjenicama. PR menadžeri moraju da imaju u vidu barijere za komunikaciju, koje uključuju dužinu poruke i način na koji se ona isporučuje. Kontekst predstavlja situaciju u kojoj je ta poruka prenijeta.

– Dr Šeron H. Porter, „Perfect Time SHP LLC“

Ako volite da budete u javnosti, dobri ste u komunikaciji, a kreativni ste po prirodi i sve to želite da pretvorite u dobro plaćeno zanimanje, onda je PR odličan izbor karijere za vas.

O edukaciji u ovoj oblasti saznajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.