Toyota i Panasonic zajedno će proizvoditi baterije za električna vozila

Biznis 21. jan 201909:16 > 09:23
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Japanske kompanije Toyota Motor i Panasonic sljedeće će se godine udružiti kako bi proizvodili baterije za električna vozila (EV) u nastojanju da konkuriraju kineskim rivalima, rekao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

U zajedničkom pothvatu Toyota će imati 51-postotno vlasništvo, dok će ostatak biti u vlasništvu Panasonica, a time bi se mogle osiguravati baterije i za Toyotine partnere Mazdu i Subaru, kazao je taj izvor.

Zajedničko ulaganje temeljilo bi se na sporazumu objavljenom krajem 2017. o zajedničkom razvoju baterija s većom količinom energije u prizmatskoj ćeliji.

Obje kompanije mogle bi najaviti plan o zajedničkom ulaganju još ove sedmice, rekao je izvor.

Taj poduhvat za proizvodnju baterija pomoći će Toyoti da postigne ciljanu godišnju prodaju od oko milion baterija s nultom emisijom i vozila s gorivim ćelijama do 2030.

Također, Panasonicu će dati prednosti u vezi troškova i razmjera u proizvodnji baterija u razdoblju kad je kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology na istoj razini s dugogodišnjim liderom u toj industriji, Panasonicom, zahvaljujući brzo rastućem domaćem tržištu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.