Može li se metalska industrija vratiti na prijeratni nivo?

Biznis 26. mar 201517:33 > 17:40
Izvor: N1

Broj radnika zaposlenih u metalskoj indutriji veći je za 20 posto u odnosu na 2010 godinu. Poseban rast bilježi namjenska industrija gdje je prvih deset mjeseci prošle godine Bosna i Hercegovina ostvarila izvoz u iznosu od blizu 70 miliona maraka.

“I dobili smo određene rezultate. Ti rezulati su najbolje očituju u Igmanu, dosta se stabilozavala situacija u Binasu BNT-u, TRZu”, ističe ministar Erdal Trhulj.

Za sindikate, namjenska industrija je preživjela zahvaljući 100 postotnom vlasništvu države i aktivnoj ulozi sindikata. S druge strane porazna je brojka od tek 20 posto aktivne prijeratne metalske industrije u BiH. Položaj većine od 30.000 zaposlenih je težak jer se ne izmiruju obaveze, niti je uvezan staž. Zastarjeli mašinski parkovi, tajkunska privatizacija i višemilionska dugovanja i dalje čine okosnicu bh. metalskog sektora

“Meni je žao što se nije iskoristilo vrijeme koje je bilo ekstremeno negativno, a  to je rat, što se nije tada iskoristilo da se uradi restrukturiranje. Nama je izuzetno drago bilo kada se Kinkel pojavio ovde kada je VW trebao da se obnovi ovde. No to se nije dogodilo”, tvrdi Ismet Bajramović, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.