"Turski tok" prošao kroz srbijanske vinograde

Biznis 21. jul. 201912:38 > 15:23
Podijeli:
Izvor: N1

Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnijelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok" tvrdeći da su im imanja uništena bez obavještenja i najave i da šteta još nije procijenjena, objavio je RTS. Vlasnici tvrde da šteta nije samo materijalna, već i emotivna, jer su u zasade loze ulagale generacije.

Porodici Pešić iz Ćuprije preko noći je uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda “Turski tok”, a da ih niko prije toga nije usmeno ili pismeno obavijestio, uradio procjenu vrijednosti zasada ili donio papir o eksproprijaciji.

“Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavijestiti ljude”, rekao je Miroslav Pešić za RTS.

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi “Turskog toka” u posjedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obavještenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

“Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe. Ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu voćku da se muči nije bilo lijepo”, kaže Gradimir Pešić, vinogradar iz Ćuprije.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni.

Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom. Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promijenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

“Južni tok je trebalo da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj autoputa. Mi smo uspjeli da izmijenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo”, kaže Ninoslav Erić, predsjednik opštine Ćuprija. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad