Časopis Doing Business: BiH nije najpogodnija za investicije

Biznis 12. nov 201916:28 > 16:36
Podijeli:
Izvor: N1

Deficit fakturisan Bosni i Hercegovini u vanjskotrgovinskoj razmjeni je 5,97 milijardi maraka, posljednji su podaci iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Izvoz nam je opao u ovoj godini, ali zato uvozimo više nego prošle godine. Iz BiH se u prethodnom periodu najviše izvozilo voće, mlijeko i mliječni proizvodi.

Bosna i Hercegovina u proteklih je devet mjeseci (2019. godine) izvezla robu u vrijednosti 8,95 milijardi KM, što je za oko 1,7 posto manje u odnosu na isto devetomjesečno razdoblje prošle godine (2018. godine). Istovremeno, uvoz je iznosio gotovo 15 milijardi KM što je porast za nešto više od dva posto u odnosu na prošlu godinu.

Razlog pada izvoza je uzrokovan usporavanjem ekonomija glavnih trgovinskih partnera, što je uzrokovano padom izvoza u Njemačku oko 33 milijuna maraka; zatim ekonomskim problemima u Turskoj. Izvoz je smanjen za oko 44 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu”, kazala je Belma Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Bosanskohercegovačku ekonomiju oko vrata stežu još i kosovske takse usljed kojih je izvoz u tu zemlju pao preko 90 posto u odnosu na prošlu godinu. Evropska unija ipak glavni je vanjskotrgovinski partner. Tamo BiH izvozi oko 73 posto od svog ukupnog izvoza, gdje je najznačajniji partner – Hrvatska.

“Top izvozna tržišta su Njemačka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Austrija. Smanjen je izvoz sljedećeih proizvoda: To su proizvodi životinjskog porijekla, meso ribe, mlijeko, žitarice i proizvodi mlinske industrije, šećeri, pića, alkohol i sirće”, navela je Amila Šehić iz VTK BiH.

Neka od recentnijih istraživanja poslovnog ambijenta, poput onog koje je sproveo ugledni časopis Doing Business, kažu da ovaj, bh. prostor, nije najpogodniji za investicije. Časopis je Bosnu i Hercegovinu pozicionirao na 89. mjesto od ukupno 190 zemalja. Neharmoniziran porezni sistem kao i administrativna kompleksnost glavni su razlozi zbog kojih investicije izostaju. Kao korak ka rješavanju problema u komori smatraju inicijativu o uvođenju “malog Šengena”.

“Lako je vratiti sutra radnika koji ode u Crnu Goru da radi pa možda će se i vratiti nazad u BiH ukoliko naša privreda bude u mogućnosti da poveća plate, nego da ode u Njemačku, povede familiju i ostane tamo zauvijek da živi”, rekao je Nihad Bajramović, zamjenik generalnog tajnika VTK BiH.

Pred bh. privredom brojni su izazovi. Globalne političke tenzije, rast protekcionizma, američko-kineski trgovinski rat daju negativne konotacije trgovini, a sve to za posljedicu ima smanjenje prognoze rasta eurozone, usporavanje ekonomske aktivnosti i opreznije investiranje, što se odražava i na Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad