UG prekinula pregovore, pita koliko Telekom plaća kanalima po ukusu vlasti

Biznis 31. jan. 202019:11 > 20:14
Podijeli:
Izvor: N1

United grupa prekinula je pregovore sa Telekomom Srbija, nakon ocjene državnog operatora da je ponuda o distribuciji kanala N1 po cijeni od 0,4 eura po korisniku - reketaška. Kako su naveli, na takvim osnovama ne može se postići fer dogovor.

Nakon sedmicu dana, Telekom je pristao da emituje program N1. Doduše, pod uslovom koji nikad nije ponuđen nijednoj kablovskoj televiziji. “Emitovat ćemo ga za sve korisnike Telekoma i Supernove ukoliko nam vlasnici N1 daju dozvolu da ga emitujemo besplatno, i to sve dok budu trajali pregovori”, rekao je na konferenciji za medije Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma.

 Jasno je da Telekom ne želi da prihvati ponudu u vezi sa distribucijom N1, ocjenjuje United grupa. Cijena od 40 eurocenti po korisniku je, kažu, tržišna, i znatno niža u odnosu na druge televizije, zbog čega pozivaju rukovodstvo Telekoma da javnosti na uvid pokaže sve ugovore sa ostalim komercijalnim stanicama.

“Kao državna kompanija, Telekom je u obavezi da građanima pokaže i javno objavi sve ugovore u kojima bi se jasno vidjelo koliko desetina miliona eura plaćaju kanalima po ukusu vlasti, koje emituju ili imaju ugovorenu saradnju: kompanijama Kopernikus i Pink, a također i televizijama koje su u pripremi, u vlasništvu Željka Joksimovića i Manje Grčić, kao i za Kurir TV u vlasništvu Igora Žeželja”, navodi se u saopštenju UG.

U United grupi smatraju da je potez Telekoma praktično već nagovijestila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prijedlogom da se N1 emituje, kako je rekla, do izbora.

“Ne radi se ovdje uopšte o N1, nego o Sportklubu. Sportklub je taj koji donosi novac. Ne možete vi da kažete – evo vam samo jedan kanal, koji je 38. po gledanosti, vi ga uzmite, ali sve ostale naše kanale mi nećemo da vam damo. Pa, kako je to fer”, upitala je Ana Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije, međutim, demantuje istraživanje ugledne agencije Nielsen za 2019. godinu, na čija istraživanja se poziva i sam Telekom. To istraživanje pokazuje da N1 nije na 38. već na osmom mjestu po gledanosti na teritoriji cijele Srbije, a da je u svim kablovskim sistemima drugi, ne računajući stanice sa nacionalnom frekvencijom. N1 je gledaniji i od sportskih kanala iz ponude United medije i Telekoma.

Zbog svega navedenog, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ocjenjuje potez Telekoma političkim trikom. 

“Jedini izlaz iz toga, kojim dobijaju građani i građanke, da isti uslovu važe za sve – pa neka i ostali ponude programe besplatno ili u nekom roku dok traje ova kakva-takva izborna kampanja“, kaže Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

Sve ovo znači da u izbornoj godini, N1 neće biti u prilici da vidi blizu 900.000 domaćinstava odnosno više od 2,5 miliona ljudi koji televiziju gledaju preko državnih kablovskih sistema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad