Kanton Sarajevo se približava negativnom rekordu nezaposlenosti iz 2012. godine

Biznis 14. apr 202019:18 > 19:30
Izvor: N1

Više od dvije hiljade ljudi dobilo je otkaze u Kantonu Sarajevo od 18. marta do danas. Na evidenciji Službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba dosegnuo je 60.000, dok je samo 26 dana ranije bez posla bilo 58.000 ljudi.

Ovim tempom, kaže direktor Službe Nermin Pećanac, Kanton se približava negativnom rekordu nezaposlenosti iz 2012. godine. I ne samo to, dovodi se u pitanje isplata novčanih naknada nezaposlenima, ali i financiranje njihovog zdravstvenog osiguranja.

“Po sadašnjim prihodima, bez obzira što su umanjena u odnosu na februar, garantujemo dva mjeseca da ćemo izdržati što se tiče finansiranja. Međutim, ako dođe do toga da ne budemo u mogućnosti da sveto plaćamo, onda ćemo se obratiti Federalnoj vladi”, kazao je Pećanac. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uvjeren da će novi korona zakon omogućiti poslodavcima da zadrže radnike, a i biroi za zapošljavanje, ističe, mogu očekivati dodatna sredstva.

“Ukoliko bude potrebno, Vlada FBiH će iz stabilizacionog fonda davati biroima kako bi servisirali taj povećan broj ljudi”, izjavio je Novalić. 

Svoja očekivanja imaju i predstavnici malog biznisa u Federaciji.

1. Plaćanje svih davanja na minimalnu platu i isplatu minimalne plate za sva poslovna lica (pravna i fizička) ukoliko im je zabranjen rad ili u mjesecu obračuna imaju najmanje 20% pad prometa.

2. Oslobađanje 50% poreza na dobit za 2019 za firme koje su izmirile obaveze prema zakonu

3. Ostale izmjene zakona koje se tiču vođenja sporova, zateznih kamata i slično.

A da će biti potrebno štedjeti na svim stranama, da bi se moglo pomoći ekonomiji, upozorava i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Ne smije se desiti da neko ima previsoke plaće u ovom vremenu, to treba reducirati. Ne smije se desiti da neko ne primi plaću nikako. Treba preživjeti sljedećih pola godine. A onda treba naći sredstva koja ćemo upumpati da se vještački, nanovo, pokrene privreda. To bi bila, po meni, formula”, poručio je Izetbegović. 

Još nema zelenog svjetla za korištenje viška Centralne banke iznad obvezne rezerve, koja sa martom ove godine iznosi 2,45 milijardi maraka. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH smatra da kako bi to bilo nepromišljeno, jer je to novac komercijalnih banaka, koje su odlučila ga čuvati u Centralnoj banci. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad