Sindikati: 517 hiljada radnika u Federaciji moglo bi postati dugme

Biznis 24. jul. 202019:56 > 20:13
Podijeli:
Izvor: N1

Radnik će biti moderni rob ako dođe do promjena izmjena zakona o radu poručuju sindikalci. Zbog, kako navode, katastrofalnog zakonskog prijedloga, sindikati najavljuju protestnu šetnju, uz poštivanje epidemiloških mjera. Poslodavci odgovaraju da je riječ o izmjenama zakona, koje bi se aktivirale jedino u toku stanja prirodne nesreće.

517 hiljada radnika u Federaciji moglo bi postati dugme, kojim bi ih poslodavci, po potrebi, upalili ili ugasiti. Takva će biti radnička sudbina, tvrdi sindikat, ukoliko izmjene Zakona o radu, prođu parlamentarnu barijeru.

“Gdje je radnik apsolutno prepušten na milost i nemilost poslodavca, i gdje njegova prava ni u jednom segmentu ne postoje”, tvrdi Selvedin Šatorović, SSSBiH.

VEZANE VIJESTI

Nastavlja se niz sindikalnih zamjerki. Tvrde kako poslodavci mogu angažirati radnike koliko i kada god oni požele, a da radniku isplati samo minimalnu plaću. Zatim – radnici koji imaju plaću hiljadu maraka momentalno će biti prebačeni na plaću od 400-500 maraka, koliko im danas iznosi rata kredita;

Poslodavci trebaju žrtvovati jedan dio dobiti od 9 milijardi maraka – oštri su sindikati.

Preuveličavate, odgovaraju poslodavci.

“Ovaj Zakon bi se primjenjivao samo u slučaju prirodne nesreće ili vanrednog stanja, i on bi se tada aktivirao. U normalnim uslovima, kao što je danas, odredbe tog zakona ne bi važile”, kazao je Adnan Smailbegović – Udruženje poslodavaca FBiH.

Predloženim izmjenama Zakona o radu, između ostalog, predviđeno je da plaća, tokom stanja nesreće, može biti umanjena na minimalnu. Također, radno vrijeme može biti preraspoređeno tako da tokom jednog perioda traje duže, a tokom drugog kraće, ali da ne može biti duže od 72 sata sedmično. Poslodavcu se daje mogućnost da pošalje sve ili dio radnika na korištenje godišnjeg odmora.

Predstavnik Vlade, Zlatko Hurtić, objašnjava kako će novi zakon omogućiti radnicima koji su bili na radnoj obavezi i nisu iskoristili godišnji u zakonskom roku, da to mogu učiniti tokom cijele godine.

“Moći se organizirati rad u jednom momentu, prema naredbi kriznih štabova, bude prisutan manji broj radnika. Onima koji su već uposleni, bez izmjene ugovora o radu, omogućit će se rad od kuće, što će pomoći majkama u uvjetima kada ne rade vrtići i škole”, kazao je Hurtić.

Iz opozicionih redova, bez podrške zakonskim izmjenama.

“Mi u SDP-u smatramo da se radi o nedovoljno pripremljenim amandmanima za izmjene Zakona o radu od strane Vlade FBiH. U prilog tome govori da nije ispoštovan socijalni dijalog, sindikat apsolutno ne stoji iza ovoga” kazao je Damir Mašić, SDP.

Sada je sve u rukama federalnih zastupnika, koji bi trebali glasati iduće sedmice. Za to vrijeme, sindikati će u prosvjednu šetnju, poštujući epidemiološke mjere.

To što je sindikat protiv izmjena Zakona o radu, ne mora nužno značiti da može spriječiti vladajuće da ih i usvoje. Usvajanje novog Zakona o radu, nisu spriječile ni masovne demonstracije, prije pet godine, ovdje ispred zgrade Parlamenta FBiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad