Cijena zlata blizu rekordne, ulagači traže sigurnost

Biznis 06. avg. 202014:55 > 15:00
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Cijena zlata zadržala se u četvrtak blizu 2.050 dolara po unci, potaknuta snažnom potražnjom u razdoblju izražene nesigurnosti zbog velikog broja zaraženih Covidom-19 i zastoja u pregovorima o novim poticajima u SAD-u.

Na fizičkom je tržištu cijena zlata porasla 0,6 posto, na 2.049,65 dolara po unci. U srijedu dosegnula je rekordnih 2.055,10 dolara.

VEZANE VIJESTI

U istom je postotku danas porasla i cijena zlata u terminskim ugovorima na američkom tržištu, na 2.049,95 dolara po unci.

Ulagači su se okrenuli zlatu zbog straha za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je u međuvremenu 19 miliona.

U takvim okolnostima trgovci pozorno prate pregovore o novim poticajima za američko gospodarstvo u koronakrizi. Čelnica clevelandskog ogranka američke središnje banke Loretta Mester pozvala je Kongres da usvoji dodatne fiskalne poticaje kako bi se pomoglo gospodarstvu.

Fed će poduzeti dodatne mjere, bude li potrebno, dodala je Mester.

Čelnik Fedova ureda u Dallasu Robert Kaplan naglasio je pak u razgovoru za CNN u srijedu da kabinet mora nastaviti isplaćivati naknade za nezaposlenost kako bi pomogao gospodarstvu da se oporavi od posljedica pandemije.

Pregovarači Bijele kuće kažu pak da nisu bliže sporazumu s demokratima o vrijednosti i opsegu najnovijeg programa poticaja.

“Ako ne postignemo dogovor do petka, možemo staviti točku na tu priču”, kazao je navodno senator Republikanske stranke Roy Blunt.

Odvojeno je britanska središnja banka (BoE) danas potvrdila važeće ključne kamatne stope i ciljeve kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, poručivši da bi britansko gospodarstvo tek krajem iduće godine trebalo premašiti pretpandemijsku razinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad