Bezos prvi na svijetu koji je "težak" više od 200 milijardi dolara

Biznis 27. avg 202022:44 > 28. avg 2020 07:09
Podijeli:
Izvor: MANDEL NGAN / AFP

Najbogatija osoba na svetu, Jeff Bezos, bogatiji je nego što je ikada bio. Sa porastom vrijednosti Amazona za dva posto u srijedu, neto vrijednost Bezosa je veća za 4,9 milijardi dolara, što 56-godišnjaka čini prvom osobom na svijetu čije bogatstvo vredi više od 200 milijardi dolara.

Početkom srijede, Bezos je prešao rekord koji je prethodno bio neviđen tokom gotovo četiri decenije, piše Forbes.

Osnivač i direktor kompanije Amazon vrijedi 204,6 milijardi dolara – gotovo 90 milijardi dolara više od druge najbogatije osobe na svijetu, osnivača Microsofta Billa Gatesa, koji trenutno vrijedi “svega” 116,1 milijardu dolara.

Uslijed promjene potrošačkih navika zbog pandemije korona virusa, akcije Amazona su od početka godine porasle skoro 80 posto, a neto vrijednost Bezosa, koja je 1. januara iznosila blizu 115 milijardi dolara, također je skočila za toliko.

Bezosov udio od otprilike 11 posto u Amazonu čini više od 90 posto njegovog bogatstva.

Također, posjeduje Washington Post, vazduhoplovnu kompaniju “Blue Origin” i druge privatne investicije.

Bezos bi bio još bogatiji da nije prošao kroz najskuplji razvod u historiji prošle godine. Kad se prošlog jula razveo od bivše supruge MacKenzie Scott, pristao je da joj da 25 posto svog udjela u Amazonu, dio akcije koja sada vrijedi 63 milijarde dolara.

Na planeti sada ima više centi-milijardera nego ikad. Bezosu, Gatesu i Zuckerbergu prošle godine se pridružio i predsjedavajući LVMH-a Bernard Arnault.

Iako je njegova neto vrijednost pala na blizu 80 milijardi dolara na vrhuncu pandemije korona virusa u martu, Arnault je u maju vratio titulu centi-milijardera i danas vrijedi blizu 115 milijardi dolara.

To ga čini trećom najbogatijom osobom na zemlji – za 90 milijardi dolara je siromašniji od Jeffa Bezosa.

Bezos je na čuvenu Forbesovu listu dospio još 1998. godine kao jedan od 400 najbogatijih Amerikanaca, četiri godine pošto je pokrenuo Amazon, sa bogatstvom od 1,6 milijardi, piše portal Nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad