Socijalno poduzetništvo u ulozi zaštite ljudskih prava

Biznis 23. jun 201516:47 > 16:52
Izvor: N1

Danas je u Sarajevu počela dvodnevna konferencija o socijalnom poduzetništvu TACSO projekta koji je kroz IPA fondove finansiran od strane Europske Unije. Socijalno ili društveno poduzetništvo predstavlja sasvim novi pristup poduzetništvu na prostorima zapadnog Balkana.

Ova vrsta poduzetništva podrazumijeva ostvarivanje i omogućavanje poduzetničkog duha teško zapošljive kategorije, u koje spadaju dugoročno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, migranti, kao i osobe kojima je potrebna socijalna i profesionalna reintegracija.

Sam pojam “socijalno poduzetništvo” koristi se još od ‘60-tih godina, ali njegovu definiciju konkretizirao je Bill Drayton, osnivač Ashoke, najvećeg svjetskog lanca socijalnih poduzetnika, još početkom ‘80-tih. Drayton na socijalno poduzetništvo gleda kao na poduzetništvo s etičkim integritetom u cilju maksimiziranja društvene vrijednosti, a ne privatne vrijednosti ili profita.

U poređenju sa ekonomski razvijenim zemljama, lista ranjivih grupa u BiH je mnogo šira, te zahtijeva posebno razumijevanje i djelovanje vlade u uspostavljanju zakonskih okvira kojima će se omogućiti ravnopravan ulazak na tržište rada. Za takve projekte izdvojena su i značajna sredstva. Iako su ciljevi socijalnih preduzeća primarno socijalne prirode, u svom se poslovanju ne razlikuju od komercijalnih, jer i ova preduzeća funkcioniraju prema principima tržišne ekonomije.

No, u vrijeme inače visoke nezaposlenosti, i socijalno poduzetništvo teško nalazi svoje mjesto na tržištu. To otvara novi vid pitanja koja se odnose na to kako teoriju provesti u praksu.

N1

Kroz primjenu zakona o socijalnom poduzetništvu, kao i omogućavanju svakom građanu i građanki Bosne i Hercegovine da se nesmetano i bez ikakvih predrasuda integriraju na tržište rada, ostvaruje se osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i život.