U Nevesinju se gradi najveća vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini

Biznis 04. dec. 202017:11 > 19:12
Podijeli:
Izvor: N1

U Nevesinju se gradi najveća vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, ujedno i prva u Republici Srpskoj.

Investitori iz Njemačke pokušaće ukrotiti hercegovačke vjetrove, a u sve bi prema najavama trebali uložiti preko 130 miliona KM, a posao završiti za dvije godine. Riječ je o projektu koji je prvobitno dobio negativno mišljenje Pravobranilaštva RS, a izazvao je i političke turbulencije.

Na uzvišenje iznad Nevesinja stigle su mašine. Grebak će za dvije godine postati vjetropark. Gradiće se krotitelji vjetra visoki 102 metra, teške oko 300 tona čelika, sa rasponom elisa 155 metara.

“Radi se o instalisanoj snazi od 66 megavata i godišnje proizvoditi oko 180 gigavat-časova. Sada možemo reći rokove, od danas za 24 mjeseca ovdje će biti instalirano svih deset turbina”, kaže Miralem Čampara iz Ve Grebak. 

A samo jedna turbina proizvodi energije za preko 4.000 stanovnika, što bi energetski obezbijedilo Nevesinje.

“Opština Nevesinje će od vjetroparka na godišnjoj bazi imati više od milion maraka, tako da je to više nego značajno. Značajno je i što se otvaraju velike mogućnosti na samom prevoju Grebak. Vi znate da je ovdje nekada bio planiran i ski centar”, govori Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Dok čekaju ski centar, zagledani u nebo, planinske prevoje, te buduće vjetrenjače Nevesinci će, kaže ministar doživjeti ne samo socio ekonomsku, već i psiho-mentalnu promjenu.

“Kada ih budu posmatrali građani, to će uticati da kažem na promjenu psiho-mentalne sklonosti.
Negdje oko 75 miliona eura će biti vrijednost ove investicije. Ona će omogućiti da se u ovu aktivnost uključi nemali broj izbođača, podizvođača sa naših prostora. Vrijednost će biti okvirno ta, ali može doći do pomjeranja plus minus, to će biti stvar pregovora”, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

A pregovaralo se četiri godine. Peripetije oko projekta za jedne su bile opstrukcije, za druge nezakonite radnje. Od ekoloških dozvola do eksproprijacije, Studije izvodljivosti, negativnog Mišljenja Pravobranilaštva RS. Zbog projekta se dijelom rascijepila i Đokićeva Socijalistička partija, a o svemu se raspravljalo i u skupštini.

“Znam da je ovo, ovaj ugovor, izazvao burne sukobe u Vladi. Ja Vas stvarno podržavam, znam da nemate podršku od mnogih u Vladi, ja Vas stvarno podržavam, iz opozicije da istrajete, da istjerate gospodina Đokića iz Vlade, jer je nedostojan te funkcije”, ranije je rekao Nebojša Vukanović, poslanik SDS u NSRS.

Investitoru se pogodovalo, brujali su mediji. Radio se aneks ugovora kojim je povećana instalisana snaga sa 49 na 66 megavata. Na osnovu dokumentacije, o neregularnostima je pisao Capital.

“Ministar Đokić je prikrio tu činjenicu da je dobio negativo mišljenje od Pravobranilaštva i taj ugovor o koncesiji je usvojen na sjednici Vlade. Premjer Višković, kada je saznao sve detalje, bio je potpuno bijesan i tražio da se smijeni ministar Đokić, ali s obzirom da je on predsjendik koalicione stranke to Dodik nije dozvolio. Tako je Đokić nastavio da dalje funkcioniše u Vladi”, kaže Siniša Vukelić iz Capital.ba.

Nakon izbornih lomova, Đokić je politički jači, a vladajući, ali i istražni organi sve manje pričaju o ranije spominjanim, spornim koncesijama. Ova, za korištenje energije nevesinjskog vjetra data je na 50 godina kompaniji VE Grebak, u kojoj se pored Miralema Čampare, pominje i njemački investitor Erik Prajsler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad