Aluminij potpisao petogodišnji ugovor s Glencoreom

Biznis 14. dec 202013:47 > 13:49
Podijeli:
Izvor: N1

Aluminij i najveća svjetska kompanija za trgovinu rudama i sirovinama Glencore, koja je do prekida rada mostarske tvrtke bila jedan od njezinih glavnih partnera, potpisali su novi petogodišnji ugovor o isporuci trupaca metala aluminija.

Kako su u ponedjeljak izvijestili iz Aluminij Industrije, koja je uzela u najam pogone Ljevaonice mostarskog Aluminija, suradnja s Glencoreom predstavlja veliko postignuće nakon ponovnog pokretanja proizvodnje.

“Suradnja između kompanija važna je i za Glencore i za Aluminij. Glencore će svojim klijentima ponovno moći ponuditi kvalitetne trupce proizvedene u Mostaru i za Aluminij, jer ovim ugovorom već imaju predbilježbe za trupce u mjesecima koji dolaze”, naveli su iz Aluminij Industrije. Pri tome nisu precizirali koliki je obujam poslova niti financijski iznos petogodišnjeg ugovora.

VEZANE VIJESTI

Amir Gross Kabiri, čelni čovjek MT Abraham Group, koja je uzela u najam pogone mostarske kompanije, izjavio je da su poduzeti iznimni napori kako bi Aluminij učinili održivim.

“Proteklih mjeseci uložili smo ogroman napor. Prvo, zaposlili smo velik broj radnika u kratkom vremenu, ponovno pokrenuli proizvodnju, prošli postupak certificiranja, a također smo potpisali dva važna ugovora i nastavit ćemo činiti sve da zadržimo stabilnost kompanije”, rekao je Kabiri.

Otkako je ponovno pokrenuo proizvodnju u pogonima Ljevaonice u studenom ove godine, MT Abraham Group je zaposlio blizu 130 radnika koji su radili do trenutka gašenja. Do kraja godine planiraju imati ukupno 170 djelatnika.

Uz Vladu Federacije BiH, Vlada RH je u mostarskom Aluminiju 12-postotni suvlasnik, a još 44 posto imaju mali dioničari, uglavnom stari radnici. Ta je kompanija prestala s radom u srpnju prošle godine zbog velikih gubitaka i dugovanja, od čega se najveći dio odnosi na trošak električne energije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad