Nakon šest dana krize skočile cijene na Wall Streetu

Biznis 27. avg. 201507:04 > 07:37
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Lucas Jackson

Nakon šest dana pada, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u četiri godine jer je mogućnost odgode povećanja kamata američkog Feda ublažila strahovanja od posljedica slabljenja kineske ekonomije.

Dow Jones skočio je 619 bodova, ili 3,95 posto, na 16.285 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,90 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 4,24 posto, na 4.697 bodova.

S&P 500 indeks skočio je jučer po najvećoj stopi od novembra 2011. godine, a na vrijednosti je dobilo svih 10 sektora tog indeksa. Najviše je, 5,3 posto, ojačao tehnološki sektor jer su cijene dionica Applea, Gogglea i Amazona skočile između 5,7 i 7,7 posto.

Taj je sektor, kao uostalom i svi ostali, posljednjih dana bio pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta kineske ekonomije, što bi moglo usporiti i rast cjelokupne svjetske ekonomije. A to bi izazvalo pad prihoda i dobiti kompanija.

Da bi slabljenje kineske ekonomije, što je izazvalo poremećaje na globalnim finansijskim tržištima, moglo utjecati i na američku monetarnu politiku, neizravno je jučer potvrdio predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazavši da su izgledi za povećanje kamata središnje banke već u septembru sada manji nego što su bili prije samo sedam dana.

Vjerovatnost da će Fed barem do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati nisku cijenu novca potaknula je tržište, koje već godinama ovisi o rekordno niskim kamatnim stopama.

Ulagače su ohrabrili i dobri američki ekonomski pokazatelji. Narudžbe za trajne proizvode u julu su neočekivano porasle za 2 posto, dok su analitičari procjenjivali da će pasti za 4 posto.

To pokazuje da je američka ekonomija zasad otporna na usporavanje rasta kineske ekonomije, drugog po veličini u svijetu.

Rast cijena zahvaljuje se i procjeni ulagača da su u posljednjih šest dana cijene dionica previše pale, pa je sada povoljna prilika za kupnju. U šest dana do utorka Dow Jones potonuo je 10,7, a Nasdaq indeks 11,5 posto.

Oštro je u tom razdoblju pao i S&P 500 indeks, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu 5,8 posto.

Uprkos jučerašnjem snažnom skoku cijena dionica, analitičari nisu sigurni da je došlo do preokreta na tržištima.

“Dakako da je pozitivno kada tržište ovako odskoči. No, ne znam jesmo li dotaknuli dno i nisam siguran da idućih dana neće biti novog pada cijena. Ne može se preko noći od ekstremne nestabilnosti doći do potpuno mirnog trgovanja”, kaže Tom Manning, direktor u fondu Boston Private Wealth.

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,68 posto, na 5.979 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,29 posto, na 9.997 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 4.501 bod.