Lagarde: Globalni ekonomski rast je razočaravajući

Biznis 12. okt 201516:17 > 18:57
Izvor: N1

Na redovnim sastancima Međunarodnog Monetarnog Fonda i Svjetske Banke koji su se ove godine održavali u glavnom peruanskom gradu Limi, donesene se prognoze za svjetsku ekonomiju, ali se diskutovalo i o trenutnom stanju u svijetu.

MMF je srezao prognozu globalnog privrednog rasta za ovu godinu na 3,1 posto i na 3,6 posto za iduću godinu, smanjujući procjenu u oba slučaja za po 0,2 procentna poena u odnosu na predviđanje prije tri mjeseca.

Sve ovo kao rezultat rasta javnog duga država, dužničke krize, nemogućnosti da se bore sa izbjegličkom problematikom koja, pored jačanja dolara, ima efekta na ekonomski rast, recimo i eurozone. Usporavanje u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj privredi, istovremeno je i uzrok i dio slabosti koja je pogodila tržišta u usponu, konstatira Fond.

“Ovaj rast je razočaravajući i nejednak”, izjavila je Christine Lagarde, direktorica MMF-a u razgovoru s novinarima u Limi.

Kada je riječ o zemljama regiona, stanje nije toliko loše. MMF predviđa da će BDP Hrvatske porasti za 0,8 posto u 2015. godini i za 1,0 posto u 2016. godini, dok za Bosnu i Hercegovinu prognozira rast privrede od 2,0 posto u ovoj, i od 3 posto u 2016. godini. Bruto domaći proizvod Srbije će ove godine ostvariti rast pola procenta, a u narednoj godini rast ce procenat i pol.

Srbija je primjer zemlje koja dobija priznanje za svoje reforme i obezbjeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku MMF-a, Svjetske banke i drugih finansijsih institucija za njihovu realizaciju, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović, koji je također prisustvovao sastancima u Limi. Srbija je svrstana u grupu evropskih zemalja u razvoju, koje će, prema projekcijama MMF-a, ostvariti skroman rast od 3,0 posto u 2015/2016. godini.

Ovaj region je, kako tvrdi međunarodni kreditor, imao koristi od nižih cijena nafte i postepenog oporavka u eurozoni, ali je također pogođen usporavanjem privrede Rusije i efektima rasta korporativnog duga po osnovu investicija. Kako se navodi u izvještaju, privredni rast u području centralne i istočne Evrope ostaje snažan.