Australija i Kina dogovorile sporazum o slobodnoj trgovini

Biznis 17. nov 201409:29 > 09:50
Izvor: EPA

Australija i Kina su u ponedjeljak nakon deset godina pregovaranja postigle dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi Canberri trebao otvoriti nova tržišta i smanjiti njezinu zavisnost o rudarskom sektoru.

Po uslovima tog dogovora, 93 posto australskog izvoza u Kinu bit će tokom četverogodišnjeg prijelaznog razdoblja postupno izuzeto od plaćanja carine, rekao je australski premijer Tony Abbott.

Taj će dogovor “donijeti milijarde privredi, otvoriti radna mjesta i podići životni standard”, rekao je. “Australske kompanije će imati neviđen pristup drugoj svjetskoj privredi”.

Za Australiju je prošlo zlatno doba u rudarstvu i sada je u potrazi za novim sredstvima rasta. Usporavanje kineske ekonomije, najvećeg uvoznika ugljena u svijetu, i pad cijena sirovina koče njezinu privredu. Australija, drugi svjetski izvoznik ugljena, dosad je bila pošteđena svjetske financijske krize iz 2008. zahvaljujući rudarskom sektoru.

Kina je najveći trgovinski partner Australije i njihova razmjena premašuje 150 milijarda australskih dolara (104 milijarde eura).