Knežević o Samitu 100: Politika treba da digne rampe

Biznis 28. maj 201611:28 > 11:30
Izvor: N1

Regionalna tema Novog dana bila je Summit 100 - jedinstvena poslovna inicijativa koja okuplja 100 najeminentnijih poslovnih lidera iz regije Jugoistočne Evrope, uključujući i Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

Tim povodom gost Novog Dana bio je Duško Knežević, vlasnik Atlas Grupe.

O tome koji su najveći izazovi poslovnih lidera u regiji Knežević je kazao: “Ovo je naš peti samit i po prvi put imamo političke lidere okupljene na jednom mjestu i to se održava u Sarajevu. Postoji dosta tema o kojima se treba prodiskutovati. Mnogo je tema koje tište, ne samo lidere, nego i obične ljude kako bi narod iz regije počeo normalno da živi i da zajednički idemo ka Evropi“.

Na pitanje kako se snalaze u konstantnim političkim previranjima kada je u pitanju međuregijska saradnja je odgovorio: “Tu su velike razlike ako idemo od države do države. Unutar samih država prvo imamo probleme oko pitanja pristupanja Evropskoj uniji. Dvije su članice NATO-a, a ostale su u procesima pridruženja i unutrašnjim problemima koje neke države nisu prevazišle iz prošlosti koje onemogućavaju da idemo dalje. Biznis ekonomija može lakše da pomogne političarima da prevaziđu i lokalne i regionalne razlike koje postoje na ovom prostoru“.

Knežević je panelista na samitu, a o tome na čemu se temelji njegovo izlaganje je rekao: “Amer Bukvić i ja smo medijatori i s predsjednicima ćemo pokušati da nađemo minimun nekog zajedničkog dogovora. Mi se zalažemo za nordijski princip saradnje jer su i oni imali slične probleme. Na Samitu 100 insistiramo da obični ljudi osjete boljitak“.

O tome šta očekuje od samita u smislu konkretnih dogovora je komentarisao: “Sva politička elita okupljena na jednom mjestu je veliki napredak i mislim da ćemo poslije ovoga imati konkretne rezultate“.

Kazao je i kako je zajednički potencijal regije energetika, transport, turizam i poljoprivreda za koje postoji interes stranih investitora.

Istakao je i da stepen regionalne saradnje nije na zadovoljajućem nivou.

Bilateralno možda da, ali umreženost u regionu je na jako niskom nivou zato jer ne postoji dijalog i komunikacija na političkom nivou jer politika je ta koja treba da digne rampe“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.