Američke dionice zabilježile veliki skok jer se cijena nafte smanjuje

Biznis 09. mar. 202222:22
Podijeli:
Izvor: N1

Američke dionice danas su zabilježile najbolju sesiju u skoro dvije godine. Cijene nafte u SAD pale su za čak 15 posto, ali su i dalje iznad 100 dolara po barelu.

Dionice su skočile u srijedu, zabilježivši najbolju sesiju u skoro dvije godine nakon što je predsjednik Ukrajine pokazao da je otvoren za razgovore o kompromisu s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju prije dvije sedmice. 

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 i Nasdaq Composite zaključili su rast po prvi put u četiri trgovačke sesije u najboljoj sesiji za Wall Street od juna 2020. Oštar pad cijena nafte pomogao je da podstakne apetit investitora za rizikom. Fjučersi na naftu su pali sa maksimuma iz 2008. nakon objavljivanja ekskluzivnog intervjua njemačkog lista Bild s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. 

“Ovdje nije pitanje šta mogu da dam. U svakom pregovoru, moj cilj je da okončam rat sa Rusijom. I takođe sam spreman da preduzmem određene korake”, rekao je Zelenski. “Mogu se praviti kompromisi, ali oni ne smiju biti izdaja moje zemlje. ” kazao je. 

Nafta West Texas Intermediate oslabila je 12% na 108,96 dolara po barelu, a nafta Brent, međunarodni mjeritelj, pala je 13% na 111,14 dolara. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar