Kamera gdje joj nije mjesto: U Bershki se pravdaju – snima samo kasu

Biznis 03. jun 202120:34 > 21:421 komentar
Podijeli:

Snimci na kojima se vide kamere za nadzor iznad kabina za presvlačenje, u prodavnici odjeće firme "Bershka" u jednom tržnom centru u Beogradu, uzbunili su javnost i ponovo otvorili pitanje: Ko nas i gdje sve vidi? I dok kompanija Bershka negira da snima kupce u kabinama za probu, Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavljuje ispitivanje slučaja.

Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda… Koliko puta smo pomislili da se kamera nalazi na mjestu gdje joj mjesto nije. Ako je postavljena iznad kabina za presvlačenje, onda je to poseban problem. Čak i da nije uključena, a jeste. Da li je slučaj Bershka još jedno u nizu upozorenja da se na kraju trljaju pogrešne ruke?

“Imali smo situaciju sa djevojkom prije samo mjesec dana koja je, nažalost, doživjela da snimci presvlačenja iz tržnog centra završe na stranici za odrasle. Dakle zloupotrebe tog tipa se dešavaju. Nije poenta da mi budemo obazrive i da se pazimo. I da se sklanjamo od rizičnih situacija. Već je poenta da nas ne dovode u rizične situacije. Nadam se da će brend ukloniti spornu kameru“, kaže novinarka i modna blogerka Branislava Antović Aleksić.

Ovu „nepristojnu“ kameru uslikala je i na nju na društvenim mrežama ukazala zabrinuta građanka. Slučaj je prijavila policiji. Na Instagramu poručila da su je zaposleni ubjeđivali da nije riječ o kameri. A onda prepričala i da su joj bivši zaposleni objasnili da se ti snimci ne gledaju. Osim u slučaju krađe.

A kompanija Bershka ne saopštava da će kameru ukloniti ili premjestiti. Već objašnjava da je u njenom fokusu nešto drugo.

„U našoj kompaniji radimo na zaštiti zdravlja i sigurnosti naših kupaca i zaposlenih. U tom smislu želimo da naglasimo da kompanija ‘Bershka’ uopšte i ni pod kojim uslovima ne snima klijente u kabinama za probu. Kamera za koju pitate snima isključivo područje blagajne. To je jedina svrha zbog koje je tamo postavljena. Također, imajte na umu da su, po najstrožim procedurama i zakonima, snimci naših video-sistema dostupni nadležnim organima“, navodi kompanija.

Mediji prenose da je kompanija Bershka zbog položaja kamere za nadzor i ugrožavanja privatnosti kupaca optužena i u Švajcarskoj. I da se i tamo branila na isti način kao i ovdje. “Snimamo samo kasu”.

„Ono što je problematično jeste da se radi o video nadzoru koji ne ispunjava svrhu koju je trgovinski lanac želio da ispuni. A to je zaštita imovine. Već se radi o nadzoru koji duboko zadire u privatnost kupaca. Problem je da nije srazmjeran, svrsishodan, da nema informacija. Obavještenja kupcima da se video nadzor sprovodi“, kaže Ana Toskić iz organizacije civilnog društva „Partneri Srbija“.

U bazi povreda privatnosti… Koju je uspostavila grupa nevladinih organizacija. U prethodnih godinu i po dana zabilježeno je čak 95 takvih slučajeva. A ovaj slučaj sada je u rukama Povjerenika koji je pokrenuo nadzor nad spornim video nadzorom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar