Da li Kina odustaje od Bloka 7 u Tuzli?

Biznis 24. sep. 202117:19 > 17:202 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inozemstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena. Upravo kineski konzorcij ima potpisan ugovor s BiH o izgradnji Blok 7 Termoelektrane Tuzla koji je još važeći. Ovaj projekat je godinama na čekanju.

Vrijednost projekta je sa početnih 760 miliona KM dostigla gotovo 1,4 milijarde KM, a u posljednjih 15 godina koliko se govori o gradnji Bloka 7, izmijenile su se već četiri vlade i četiri generalna direktora Elektroprivrede BiH, glavnog nosioca ovog projekta.

“JP Elektroprivreda BiH očekuje konačno očitovanje o tome koliko će na projekat Blok 7 uticati nova politika NR Kine u vezi sa izgradnjom termoelektrana. Ugovori zaključeni sa Konzorcijem GEZHOUBA i Export-Import Bank of China o izgradnji Bloka 7 i kreditiranju izgradnje su važeći”, kazali su iz EP BiH za N1.

Iz ovog javnog preduzeća ranije su poručili da ne odustaju od ovog projekta. Ranije je saopćeno kako kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je kako o sudbini ovog bloka trebaju odlučiti pravni eksperti i Parlament FBiH. Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zatražio je od EP BiH informaciju u vezi sa ovim.

Iz Elektroprivrede BiH kazali su za N1 kako će “Vladi Federacije BiH putem Ministarstva energije, rudarstva i industrije, dostaviti informacije u vezi sa Ugovorom o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, zatražene od Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Informacije biti dostavljene u zadanom roku”.

Iz Naše stranke kazali su kako je vlast u FBiH “spržila 233 miliona KM u ovom nepostojećem bloku”.

“Smatramo stoga da se informacije Vlade Federacije i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine moraju naći na sjednici parlamenta kako bismo i mi kao predstavnici građana, ali i sami građani bili upućeni u daljnje postupanje u vezi s ugovorom. Pogotovo u vezi s 233 miliona KM dosad utrošenih u projekt”, naglasili su iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar