Danas na snagu stupila odluka o kontroli cijena, već najavljena njena izmjena

Biznis 05. apr. 202119:38
Podijeli:

Stupila je na snagu odluka o kontroli cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kazne su do 10.000 KM. Vlada FBiH ograničila je marže za osnovne životne namirnice i naftne derivate. U slučaju naftnih derivata radi se o istovjetnoj odluci u ograničenju marži koju je donijela i Vlada RS. Vlada FBiH danas najavljuje izmjenu svoje odluke.

Nakon odluke Vlade Federacije za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, a koje se odnose na proizvode u nadležnosti Federacije, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, danas resorni ministar nakon sastanka sa predstavnicima poslodavaca u Federaciji najavljuju izmjenu odluke. Marža mora biti prihvatljiva i za trgovce, ali i građane.

“Zaštita životnog standarda naših građana je zaštita preko 95 hiljade uposlenih trgovina na veliko i malo. Puta dobavljači naslonjeni na trgovinu na veliko i malo. Puta četiri člana porodice. To nam dolazi da taj sektor hrani izravno i dominatno preko pola miliona naših građana”, pojašnjava Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine.

Pojedini veliki trgovački lanci anlizirali su da se Odluka ograničavanja marži odnosi od devet do dvanaest hiljada artikala. Poslodavci u Federaciji i dalje stoje pri svom stavu da prethodnu odluku Vlade neće provoditi.

“Mi smo pri tom stavu, bez obzira na inspekcije koje imamo od subote. Mi smo zamolili da se obustavi od danas aktivnosti inspekcije po ovom pitanju do četvrtka. Do odluke Vlade i vidimo kakva će biti. Ostaje pitanje nekih kazni od subote do danas. Ali ne može baš sve stvari riješiti za jedan dan”, ističe Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

U Udruženju poslodavaca RS poručuju da, ukoliko je državi stalo do radnika, onda moraju nadomjestiti poslodavcima sve ono što su izgubili u vrijeme korona virusa.

“Mislim da nije realno očekivati da ove mjere traju duži vremenski period, kako u Republici Srpskoj tako i Federaciji. Cijene su utvrđuju na bazi, između ostalog, nabavne cijene i marže su u ovom trenutku ograničene”, smatra Saša Ačić, Udruženje poslodavaca Republike Srpske.

Ograničavanje marži pogubno i moglo bi donijeti zatvaranje mikro i malih biznisa, što znači i otpuštanje radnika, tvrdi ekonomski analitičar Admir Čavalić. Pojašnjava da trgovci nisu od početka godine dizali marže nego su porasli troškovi proizvodnje.

“Mi obično kada razmišljamo o ovoj mjeri pomislimo na velike trgovinske lance. Neko ih voli, neko ih ne voli kao potrošač. Ali svejedno su nužnost. Međutim najgore efekte upravo ograničavanja marži će imati oni mali. Male trgovine i lokalne piljare iz vašeg naselja. Upravo one insistiraju na sistemu visokih marži zato što ne mogu postići ekonomiju obima kao velike kompanije”, kaže Čavalić.

Naredna sjednica Vlade Federacije BiH je u četvrtak, kada se svi nadaju da će Vlada korigovati ovu odluku i da će ista biti prihvatljiva i primjenjiva za sve na koje se odnosi.

Komentari

Vaš komentar