Dokapitalizacija HET-a privatizacija na mala vrata?

Biznis 12. jan 202219:13
Izvor: N1

Kinezi ulaze u Gacko 2, Rusi u Ugljevik 3, a Srbija je zainteresirana za dio Elektroprivrede RS, samo su neki od naslova u medijima. Borba za energiju u Bosni i Hercegovini, postaje i politička borba. Nadležni iz Republike Srpske demantirali su plan privatizacije HET-a dokapitalizacijom poduzeća na banjalučkoj berzi. Optužili su i političare iz Federacije BiH za opstruiranje projekte Hidroelektrane Dabar, usprkos pozitivnoj sudskoj odluci.

Hidroelektrane na Trebišnjici planiraju da se dokapitalizuju emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, objavio je poslovni portal Capital.To je navode za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva. Stručnjaci za tržište kapitala s kojima jesu razgovarali ocijenili su da bi to praktično bila privatizacija na mala vrata.

“U praksi to znači, kada bi bilo ko drugi osim Elektroprivrede kupio komplet emisiju akcija, on bi bio većinski vlasnik HE na Trebišnjici. Na ovakav način vršiti dokapitalizaciju ostavlja se prostor da to ne bude samo holding, matični Elektroprivrede, jer u slučaju da Elektroprivreda, koja se planira zadužiti na Bečkoj berzi, kupovinom akcija u HET-u, ne kompletne emisije, ostavlja prostor da bilo koji privatni investitor, susjedna država Srbija, koja je već iskazala interes da ulaže u nove energetske potencijale u regionu, kao što je već bilo i političkih poruka, postane dijelom vlasnik Hidroelektrana na Trebišnici”, Siniša Vukelić, urednik Capital.ba.

Odluke o emisiji akcija javnom ponudom, stavljena je na dnevni red sjednice Skupštine akcionara HET-a za 21. januar. Iz ovog preduzeća za N1 demantuju da je po srijedi tiha privatizacija. Direktor Ilija Tamindžija optužuje i lidera SDA-a da opstruiše projekat HE Dabar, čime navodi direktno radi protiv BIH.

“Matično preduzeće HET je obezbjedilo sredstva i dokapitalizovaće svoju, praktično kćerku firmu, koja je osnovana zbog lakše i brže realizacije HE Dabar. Onaj ko ima nešto protiv tog projekta on je protiv BiH, protiv zajedničke države. Nisu to floskule političara, ako ste protiv krucijalnih projekata, projekata koji čekaju od 60-ih godina prošlog vijeka kao što su Buk Bijela i Gornji Horizonti onda ste protiv takve države, jer je svejedno da li se projekat radi u FBiH ili RS”, kazao je Tamindžija.

Sve se dešava nakon sastanka Izetbegović-Plenković a u svjetlu zaustavljanja projekta Gornji horizonti, tj. HE Dabar.

“Tako da tu imamo Hrvatsku uz sebe, da se ta stvar ne uradi. Ona bi banalno preusmjerila vode u Dubrovačku rijeku,, tamo bi se sručile te količine pitke i čiste vode, koja nahrani sve kroz Popovo polje, sve do Neretve i Opuzena i biljke i sav život koji zavisi od biljaka”, kazao je Bakir Izetbegović.

U energetsku utakmicu na berzi ulazi i Federacija BiH.

“Preporučio sam federalnim elektroprivredama da uzmu učešće u dokapitalizaciji preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici”. Energetska nezavisnost je naš strateški cilj. Ulaganja u obnovljive izvore energije će omogućiti Federaciji da tu nezavisnost sačuva”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Sud Bosne i Hercegovine u martu prošle godine donio je konačnu odluku da ne postoje prepreke da se nastavi projekat HE Dabar, koji je trenutno najveća investicija u Republici Srpskoj. Hoće li trka za strujom biti sprint, ili pak maraton?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar