Evropska unija uplatila 124,3 miliona eura kredita Bosni i Hercegovini

Biznis 08. okt. 202114:28
Podijeli:
Izvor: N1

Evropska komisija (EK) doznačila je sredstva za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 124,3 miliona eura prema Sporazumu o kreditnoj liniji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prvoj tranši sredstava makrofinansijske pomoći na osnovu Sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) izvršiće raspodjelu prema procentima utvrđenim u Memorandumu o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine na način da će 61,5 posto sredstava biti raspoređeno za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko distrikt BiH.

Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine potpisan je s ciljem pružanja makrofinansijske pomoći zemljama u okviru proširenja i susjedstva, u kontekstu krize uzrokovane pandemijom virusa korona. Bosni i Hercegovini je na raspolaganju makrofinansijska pomoć u iznosu do 250 miliona eura u obliku zajma.

Ta pomoć Evropske unije dolazi uz resurse koje je zemlja dobila od međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora kao podršku ekonomskoj stabilizaciji i programu reformi, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar