Halibegović: Raduje nas jeftinije gorivo, ali to može biti loš pokazatelj

Biznis 07. avg 202216:18 > 16:53
Podijeli:
Izvor: N1

Cijene goriva na svim pumpama u BiH su u padu. Na nekima čak i pola marke manje u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci. Trenutno se litar benzina kod određenih distributera može kupiti za 2,96 KM, a dizela 3,16 KM. Za bh. prilike gorivo je i dalje skupo, smatra profesor dr. Sanel Halibegović, koji pojašnjava razloge na svjetskom tržištu zbog kojih je došlo do pomjeranja u cijenema, ali i eventualne posljedice.

Halibegović kaže da postoji nekoliko razloga zašto su sirova nafta i naftni derivati pali sa cijenom.

“Neki od tih razloga su dobri, a neki mogu biti loš znak za predstojeća vremena. Svakom građaninu je drago da cijena goriva na pompama pada, međutim, to može da bude loš znak. Zašto je cijena goriva pala, postoji nekoliko azloga. Prvi je taj što su SAD otvorile velike rezerve nafte i ponuda nafte na tržištu je bila veća, a druga je posjeta Bidena savjetu OPECA koji je podigao proizvodnju goriva, a možda jedan od glavnih razloga zašto je gorivo palo je da ljudi u nekom zaštitnom sistemu od recesije odlučuju manje da troše na gorivo, manje na putovanja”, kaže Halibegović.

Ističe da se ova globalna recesija odrazila i na BiH, ali da većih posljedica ne bi trebalo biti.

“Posotje verzije da će doći do recesije do kraja godine, ali ja vjerujem da bi blaga recesija mogla doći polovinom naredne godine i trajaće godinu dana. Vlade država koje su glavne u svijetu aktivno i pomno prate situaciju inflatornih kretanja. Mi samo pratimo ono što oni urade. Ipak, još uvijek je ovo gorivo skupo i rapidno osiromašuje jednog Bosanca i Hercegovca i treba biti ispod 2,5 KM po litiri”, ističe Halibegović.

Kaže da je svjetsko tržište jako osjetljivo i svi paze kako će ulagati novac. I najmanja napetost na geopolitičkom planu pravi probleme. Dodao je za kraj da bi eventualni sukob Tajvana i Kine prouzrokovao katastrofalne probleme u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar