Kanton Sarajevo će organizovati učešće Bosne i Hercegovine na EXPO-u u Dubaiju

Biznis 16. sep. 202114:28 > 14:293 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Edin Forto, premijer KS kazao je da će kantonalna Vlada preuzeti učešće privrede na EXPO-u u Dubaiju najvećem sajmu poduzetništva koji će se otvoriti najesen i trajati šest mjeseci.

Kako je potvrdio Forto, Kanton Sarajevo će preuzeti organizaciju za privredu Bosne i Hercegovine.

“Na ovom događaju će biti praktično cijeli svijet i ne želimo da Bosna i Hercegovina izgubi ovu priliku”, naveo je Forto.

Adnan Delić, ministar privrede KS, detaljnije je pojasnio na koji način Kanton Sarajevo planira organizovati učešće naše države na EXPO-u. Tako je kazao da će se organizovati predstavljanje privrednika sa područja cijele naše BiH.

“Nakon što smo čuli da su vlasti Bosne i Hercegovine odustale od nastupa naše države na EXPO-u pošto je ovo nacionalni sajam koji se organizuje isključivo za države, kontaktirali smo vlasti u Dubaiju koji su nam poslali jučer pismenu saglasnost da privrednici države BiH mogu nastupiti na sajmu. Ono što je već zanimljivo je da unazad nekoliko godina traju pripreme za iszutetno kompleksan sajam i naša država je napravila mnogo tih koraka u toj pripremi, ali nažalost u finalnoj fazi smo odustali. Nakon što su na neki način počele kalkulacije sa samim nastupom BiH vlasti u Dubaiju su nam ponudile potpuno besplatan paket što se tiče samog štanda i same infrastrukture u Dubaiju, ali vlasti BiH i pored toga nisu našli način da se sredstva izdvoje u budžetu kako bi se naša zemlja predstavila na tom sajmu”, pojasnio je Delić.

Dalje je dodao da postoji otprilike određena agenda koja je izuzetno skupa.

“Nadamo se da ćemo narednih dana moći pronaći finansijsku konstrukciju u našem budžetu, ali koliko god mi izdvojimo sredstava za ovaj nastup smatramo da će nam se više vratiti”, dodao je.

Istakao je i da su procedure i pravila izuzetno složeni i kompleksni za prijavu predstavnika na sajam.

“Ali nadam se da ćemo uspjeti uraditi sve za nekoliko dana ono što su druge države radile u proteklih pet godina. Oko 20 miliona KM su ulaganja zemalja regiona kada je infrastruktura u pitanju. Sve grane privrede iz BiH će imati mogućnost izlaganja”, rekao je Delić.

Davor Čičić, ministar finansija KS je kazao da će se Vlada KS potruditi da se iznađu sredstva za sve privrednike kako bi otišli na EXPO.

“Mi ovo ne smatramo troškom već investicijom u projekte i razvoj ne samo KS već i BiH i osjećamo potrebu, ali i dužnost da kao Vlada pomognemo našim privrednicima”, poručio je Čičić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar