“Mali obrti će nestati, posebno obrti u manjim mjestima”

Biznis 23. nov. 202111:53 > 12:04
Podijeli:
Izvor: N1

Danas je održana pres-konferencija predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i tri sindikata iz realnog sektora o negativnom uticaju najvećeg opterećenja cijene rada na povećanje plaća zaposlenih i negativni efekti povećanja cijena električne energije za privredu u smislu zatvaranja firmi i gašenja radnih mjesta.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, istaknuo je da Vlada kupuje vrijeme, te da će se privreda teško preporoditi.

“Dokle će vlasti samo se baviti javnim sektorom, a privatni i radnici iz tog sektora očito nisu zanimljivi i njima se ne bave. Čini se da Vlada kupuje vrijeme. Povećanja cijena struje kakve će donijeti posljedice vidjet ćemo. Privreda će teško to preproditi, a osjetiti će sigurno i građani. Mi se nadamo da će Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH imati razumijevanja i da će dati neku realnu ponudu, predloženi model je prevara, iza toga se opet krije veliko povećanje cijena”, naveo je Smailbegović.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević kazao je da će mali obrti nestati, posebno obrti u manjim mjestima.

“Ovo su stvari gdje smo imali priliku da vidimo klasične spinove za šta pokušavaju da iskoriste i medije. Da će ovo osjetiti samo poslodavci, to nije tačno. Uticati će na smanjenje životnog standarda. Kada govorimo o platama mi smo zaključili pet kolektivnih ugovora, uskoro jos dva. Postigli smo dogovor sa Sindikatom, razgovorom se sve može. Svako mješanje treće strane odnosno Vlada se pokazalo štetno. Naš zahtjev je da stopa opterećnja na bruto bude 30 posto. Mi nemamo problem da se rastereti privreda i da ide na povećanje plata. Mali obrti će nestati, posebno obrti u manjim mjestima. Što se struje tiče više od dvije trećine računa građana su između 20 i 30 maraka, umjesto da se poveća svima 10 posto, oni drastično povećavaju industriji, što ce kao posljedicu napraviti povećanje cijena od hljeba do knjiga, sto bi građani vise osjetili nego povećanje struje od 10 posto”, kazao je Pandurević.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić istaknula je da 25 posto je dogovoreno povećanje plata.

“Ali stvaranjem negativnog ambijenta plašimo se kako će to izgledati. Ne vidimo interes nadležnih da se poveća najniža plata, iako smo došli do rješenja sa poslodavcima kroz kolektivne ugovore ne vršimo interes da se radnici zadrže na ovaj način”, navela je Ćatić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar