McDonald’s odlazi iz Rusije: Moskva već pronašla alternativu za burgere i Colu

Biznis 16. maj 202214:02 > 14:212 komentara
Podijeli:
Izvor: Izvor: ilustracija: Ben STANSALL / AFP

Američki McDonald's u ponedjeljak je priopćio da je pokrenuo proces prodaje svog poslovanja u Rusiji nakon 30 godina rada u toj zemlji. No, Moskva je pronašla alternativu za popularne burgere, ali i za Coca-Colu koja je također najavili obustavu poslovanja u Rusiji.

Nakon ruske invazije Ukrajine, najveći svjetski lanac brze hrane u ožujku je odlučio zatvoriti svojih 847 restorana u Rusiji te je na mjesečnoj razini imao gubitke od 50 milijuna dolara. Sada očekuje da će imati negotovinski trošak od oko 1,2 do 1,4 milijarde dolara.

Odluka o prodaji svoje imovine u Rusiji, uključujući kultnu lokaciju na Puškinovom trgu u središtu Moskve ukazuje na veliko povlačenje kultnog zapadnjačkog brenda.

Nekada simbol procvata američkog kapitalizma, prva poslovnica McDonald’sa u umirućem Sovjetskom Savezu otvorena je 1990. godine. Više od 5000 ljudi prisustvovalo je otvorenju.

McDonald’s je priopćio da želi prodati sve svoje restorane u Rusiji lokalnom kupcu, ali će i dalje zadržati zaštitni znak.

“Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini te ubrzano i nepredvidivo okruženje poslovanja doveli su McDonald’s do zaključka da nastavak vlasništva nad poslovanjem u Rusiji više nije održiv”, stoji u priopćenju.

Niz drugih zapadnih tvrtki također je odlučio prodati svoju rusku imovinu ili je predati lokalnim menadžerima dok se bore poštivati sankcije uvedene zbog sukoba u Ukrajini te se suočavaju s prijetnjama Kremlja da bi imovina u stranom vlasništvu mogla biti zaplijenjena.

Tvrtka je priopćila kako će osigurati da njezinih 62 tisuće zaposlenika u Rusiji i dalje bude plaćeno do zatvaranja bilo koje transakcije te da budu zaposleni u budućnosti od bilo kojeg potencijalnog kupca.

Društvenim mrežama se šire fotografije na kojima je prikazana zamjena za McDonald’s, a to je DonMak, najveći lanac hamburgera iz Donjecka.

Osim zamjene za McDonald's, Rusi su već napravili alternativu i za Coca Colu. Moskovska fabrika piva i bezalkohola “Očakovo” proizvodi zamjenu za Colu, Fantu i Sprite – Coolcolu, Fancy i Street.

Izvor : Ruska verzija Coca-Cole, Fante i Spritea

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar