Musk smanjuje troškove: Tesla otpušta 200 radnika, zatvara ured u Kaliforniji

Biznis 29. jun 202209:17
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Kompanija "Tesla" zatvara ured u San Mateu, u Kaliforniji, i gasi oko 200 radnih mjesta tamo, u okviru širih napora za smanjenje troškova, potvrđeno je za CNBC.

U objektu u San Mateu, stotine zaposlenih bilo je zaduženo za bilježenje videozapisa iz “Teslinih“ automobila radi poboljšanja tzv. Autopilot sistema, odnosno sistema za pomoć vozaču tokom vožnje.

Dvoje otpuštenih radnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavilo je za CNBC da znaju da se “Teslin“ zakup poslovnog prostora bliži kraju.

Ovaj proizvođač električnih vozila, koji tek treba ispuniti obećanje o razvoju robotaksi tehnologije, ranije je preselio izvjestan broj zaposlenih iz sektora Autopilot podaci u San Mateu na svoju lokaciju u Palo Altu, u Kaliforniji. Kompanija je ranije također zapošljavala i obučavala timove za bilježenje podataka u Buffalu, New York.

Posao bbilježenja podataka u “Tesli” obuhvata identifikaciju i opisivanje objekata iz kratkih klipova koje su snimile kamere i senzori na “Teslinim” vozilima.

Jedan zaposleni je rekao za CNBC da je veliki dio osoblja u San Mateu očekivao da će biti premješten u Palo Alto ili na drugu lokaciju, i da neće izgubiti posao.

Ovaj američki medij, koji je došao u posjed audiosnimka sa jučerašnjeg sastanka na kojem su zaposleni obaviješteni o otpuštanjima, prenosi kako je menadžerka rekla da je kompanija dala sve od sebe da cijeli tim Autopilota iz San Matea prebaci na novu lokaciju u Palo Alto.

“Nažalost, nismo mogli. To znači da idemo u restrukturiranje i da su vaše pozicije pogođene“, saopćila im je ona.

Zaposlenima je na sastanku rečeno da će im u narednih 60 dana biti isplaćene pune plate, te da je 28. juni njihov posljednji radni dan. Od njih je zatraženo da odmah ostave laptope i bedževe na stolovima, i rečeno im je da će putem elektronske pošte biti obaviješteni o otpremninama i beneficijama.

Izvršni direktor “Tesle” Elon Musk izjavio je u jednom intervjuu prošle sedmice da “Tesline” nove fabrike u Teksasu i Njemačkoj gube “milijarde dolara” dijelom zbog poremećaja u lancu snabdijevanja koji sprečavaju kompaniju da poveća proizvodnju u oba pogona.

“Obje fabrike, i u Berlinu i u Austinu, trenutno su ogromni krematorijumi novca“, rekao je Musk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar