Neugodno iznenađenje za vozače u RS: Cijena goriva ponovo porasla

Biznis 26. apr 202210:52 > 10:531 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo ide ka gore. U Republici Srpskoj vozače je jutros dočekalo neugodno iznenađenje.

Nakon nekoliko sedmica stagnacije, cijena litre ponovo je skuplja. Na pumpama u Banjaluci i do šest pfeninga, pa tako litar dizela košta i do 3.14 KM.

U prosjeku prije poskupljenja litra je koštala oko 3.05 KM, a kretala se od oko 2.89 KM do 3.09 KM. Cijena litre benzina iznosila je od 2.80 KM do 3.13 KM. U prosjeku litra benzina na banjalučkim pumpama ne oko 2.89 KM.

Izvor : N1

Posljednje pojeftinjenje goriva u Republici Srpskoj desilo se 20. marta i cijena je od tada mirovala, a zaminljivo je da je gorivo već nekoliko dana u Federaciji Bosne i Hercegovine za nekoliko pfeninga jeftinije u odnosu na Republiku Srpsku.

Podsjetimo upravo je iz Banjaluke najavljivano pojeftinjenje goriva i to nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Prema zaključcima koji su na sjednici usvojeni Narodna skupština Republike Srpske predložila je da se u paralmentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od 0% na osnovne životne namirnice i viša stopa PDV-a od 22% na luksuzna dobra i usluge, uz ograničenje do 31.12. 2022. godine.

Izvor : N1

Taj prijedlog, kao ni prijedlog Zakona o akzicama u Bosni i Hercegovini još nije upućen u parlamentarnu proceduru u Parlementarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Akcize za naftne derivate, po prijedlogu Narodne skupštine Republike Srpske, trebale su biti potpuno ukinute na mjesec dana i to od 1. aprila, uz mogućnost produženja u zavisnosti od kretanja cijena.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković po okončanju sjednice Narodne skupštine najavljivao je pojeftinjenje cijena goriva u Bosni i Hercegovini od 1. aprila, tvrdeći kako nije riječ o prvoaprilskoj šali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar